Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin kısa menzilli balistik füzeler fırlattığını bildirdi. Yonhap ajansına göre, Güney Kore Genelkurmay Başkanlığı'nın açıklamasına göre, Kuzey Kore'nin füze denemeleri sabah saat 07.10'da gerçekleştirildi.
Füzelere dair ilk raporlara göre, başkent Pyongyang yakınlarından fırlatılan füzeler, yaklaşık 360 kilometre mesafe katettikten sonra Japon Denizi'ne düştü.
"BM KARARI İHLAL EDİLDİ"
Bu denemelerin, Kore Yarımadası'nın istikrarını ciddi şekilde tehdit ettiği ve "kışkırtıcı hamle" olarak değerlendirildiği belirtildi. Güney Kore ve ABD, Kuzey Kore'nin faaliyetlerini yakından izleyerek, olası provokasyonlara karşı hazırlıklı olacaklarını ifade etti.
Ayrıca, Japonya Savunma Bakanlığı, füzelerin Japon ulusal münhasır ekonomik bölge dışına düştüğünü ve bu durumun hasara yol açmadığını bildirdi. Japonya Savunma Bakanı Kişi Nobuo, denemeleri "tamamıyla kabul edilemez" olarak nitelendirerek, bu eylemlerin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal ettiğini vurguladı.
JAPONYA'DAN KUZEY KORE'YE PROTESTO NOTASI
Füze denemeleri, Kuzey Kore'nin son dönemde Güney Kore ve ABD'nin ortak tatbikatlarına yanıt olarak gerçekleştirdiği ilk büyük silah testi oldu. Pyongyang, bu yıl birçok füze denemesi yaparken, aynı zamanda Rusya'ya silah tedariki iddiaları ile gündemdeydi. Kuzey Kore, bu yıl Güney Kore'yi "ana düşman" ilan etmiş ve nükleer kapasiteli silahları sınır bölgelerine yerleştirmişti.
Seul'ün Ortak Genelkurmay Başkanlığı, füze denemelerini "Kore Yarımadası'nda barış ve istikrarı ciddi şekilde tehdit eden açık bir provokasyon" olarak değerlendirdi. Japonya Başbakanı Fumio Kishida, Kuzey Kore'ye protesto notası gönderdiklerini ve füzelerin düştüğü bölgede hava ve deniz unsurlarının hasar görmediğini belirtti.
KORE YARIMADASIN'DA GERİLİM ARTIYOR
Kuzey Kore'nin füze denemeleri, 9 Eylül'de ülkenin kurucusunun yıldönümünü kutlamak üzere yapıldığı tahmin ediliyor. Kuzey Kore'nin nükleer testleri ve diğer askeri faaliyetleri genellikle bu tarihlerde yoğunlaşmaktadır. Ayrıca, Kuzey Kore'nin Rusya ile askeri ilişkilerini güçlendirdiği, Putin'in Pyongyang'ı ziyaret ettiği ve iki ülke arasında karşılıklı savunma anlaşması imzalandığı biliniyor.
Kuzey ve Güney Kore arasındaki ilişkiler, Kuzey'in güney sınırına 250 balistik füze rampası yerleştirmesi ve çöp taşıyan balonlarla Güney Kore'yi hedef alması gibi eylemlerle gerginleşti. Güney Kore, bu gerilimi azaltma amacıyla Kuzey Kore ile yapılan askeri anlaşmayı askıya aldı ve sınırda propaganda yayınlarına yeniden başladı.