Küresel pandemiye dönebilir: Hindistan'da Nipah virüsü ölümü

Nipah virüsü kaynaklı ölümler Hindistan'da sağlık yetkililerini alarma geçirdi

Hindistan'ın güneyinde bulunan Kerala eyaletinde ki yetkililer, 14 yaşında bir çocuğun Nipah virüsünden ölmesi ve yüksek risk kategorisinde 60 kişinin tespit edilmesinin ardından alarmla geçti.

Enfekte kişileri tespit etmek ve bu kişileri izole etmek için 25 komite kurulması emri verdiğini söyleyen Eyalet Sağlık Bakanı Veena George, 14 yaşındaki çocuğun pazar günü kalp krizi sonucu hayatını kaybettiğini açıkladı.

Kerala'nın bazı bölgeleri virüs salgınları açısından küresel olarak en fazla risk altında olan yerler arasında yer alıyor. Meyve yarasalarından ve domuz gibi hayvanlardan bulaşan Nipah, insanlarda ölüme ve beyinde şişmeye neden olan ateşlenme türüne neden olabiliyor.

KÜRESEL PANDEMİYE DÖNÜŞEBİLİR

Nipah salgını, küresel pandemiye dönüşme potansiyeli nedeniyle Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından öncelikli patojen olarak sınıflandırıldı. Nipah’ı önleyecek aşı veya tedavi olmadığını belirten Calicut'taki Aster MIMS Hastanesi'nin yoğun bakım tıbbı direktörü Dr. Anoop Kumar, Nipah'ın ilk olarak bir çocukta tespit edildiğini ve onunla temas halinde olan kişilerin pozitif vaka haline geldiğini söyledi.

Dr. Anoop Kumar’ın yaptığı açıklamada, çocukla birincil temas halinde olan 214 kişinin bulunduğunu, bunlardan 60'ının yüksek risk kategorisinde olduğu ve hastaların tedavisi için sağlık kuruluşlarında izolasyon koğuşlarının kurulduğu belirtti. Nipah virüsü, 2018'de Hindistan’da ilk ortaya çıkışından bu yana Kerela’da düzinelerce kişinin ölümüne sebep oldu.

25 YIL ÖNCE TESPİT EDİLDİ

Virüs ilk olarak 25 yıl önce Malezya'da tespit edilmiş ve Bangladeş, Hindistan ve Singapur'da salgınlara yol açmıştı.

Dünya Haberleri