Avustralya Dışişleri Bakanı Penny Wong, sözkonusu kararı Kudüs'ün statüsüne tek taraflı olarak değil, İsrailliler ve Filistinliler arasındaki barış görüşmeleriyle karar verilmesi gerektiğini vurgulayarak savundu. Avustralya’nın bu adımı, Filistin’de memnuniyetle karşılanırken İsrail ise karara tepki gösterdi.
İsrail hükümetinden yapılan açıklamada kararın "hayal kırıklığı" yarattığı belirtildi. İsrail Başbakanı Yair Lapid, Avustralya'nın bu adımının "aceleci bir karar" olduğunu söyleyerek "Avustralya hükümetinin diğer meseleleri daha ciddi ve profesyonelce yönetmesini" umduklarını belirtti.
Lapid, "Kudüs, İsrail'in ebedi başkentidir ve bunu hiçbir şey değiştiremez" ifadelerini kullandı.
Kriz yaratan Kudüs kararı
Avustralya'nın 2018'de bir önceki Başbakan Scott Morrison döneminde alınan Batı Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma yönündeki kararını eleştiren Wong, bu dönemki adımını "tek taraflı ve tehlikeli bir karar, kazanımsız risk" diye niteledi.
Wong, Morrison'ın bu adımını büyük bir Yahudi nüfusa sahip Sydney'deki ara seçimi kazanmak için yapılmış bir hamle olarak eleştirdi.
Morrison hükümeti 9 yıl iktidarda kaldıktan sonra geçen mayısta merkez sol İşçi Partisine karşı seçimleri kaybetmişti. Avustralya, 2018'de Batı Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak kabul etmiş ancak Tel Aviv'deki büyükelçiliğini taşımamıştı.
halktv.com.tr // Dış Haberler