Küba Dışişleri Bakanı Bruno Rodriguez, yaptığı açıklamada, muhaliflerin yürüyüş talebinin hükümet tarafından daha önce kabul edilmediğini hatırlatarak, ülkeyi istikrarsızlaştırma girişiminin başarısızlığa uğratıldığını belirtti.
Gösterinin ABD tarafından tertiplendiğini savunan Rodriguez, "Washington'daki bazı meslektaşlarım, gerçekleşmeyen partileri için boşuna giyinmiş görünüyor. Senaryo iyi değildi ve sahneleme daha da kötüydü" ifadesini kullandı.
Başta başkent Havana olmak üzere ülkenin birçok noktasında alarm durumuna geçen güvenlik güçleri, gün boyunca muhaliflerin sokağa çıkmasına engel oldu.
Muhaliflerin gözaltına alındığı iddiası
Bölge basınındaki haberlerde, aralarında Demokratik Geçiş Konseyi Başkan Yardımcısı Manuel Cuesta Morua'nın da bulunduğu çok sayıda Kübalı muhalifin, polis tarafından gözaltına alındığı öne sürüldü.
Muhalifler, hükümetin, protestocuların organize olmalarına engel olmak için ülkedeki internet erişimini tamamen durdurduğunu duyurdu.
Blinken ve Rodriguez Tweetleri
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın "15 Kasım" paylaşımına Küba'dan tepki gelmişti. Blinken Twitter'da yaptığı paylaşımda "Küba rejimi 15 Kasım'daki barışçıl gösteriler sırasında Küba halkını dinleme ve insan haklarına saygı gösterme fırsatına sahip. İradelerinin ve seslerinin gücünü gösteren cesur Küba halkını takdir ediyoruz" ifadelerini kullanmıştı.
Küba Dışişleri Bakanı Bruno Rodríguez Parrilla da söz konusu paylaşıma tepki göstererek, "Blinken şunu öğrenmeli ki Küba hükümeti halkı adına ABD müdahalesini reddediyor" ifadelerini kullanmıştı.
Yürüyüş kabul edilmemişti
Kübalı muhalifler, 13 Ekim'deki açıklamalarında, yürüyüş taleplerinin hükümet tarafından kabul edilmediğini belirterek, 15 Kasım'da başkent Havana'da "sakin bir şekilde yürümek istediklerini" kaydetmişti.
Muhalifler, 15 Kasım'da hükümetten artan şiddeti kınamasının, yurttaş haklarına saygı gösterilmesinin, siyasi tutukluların serbest bırakılmasının yanı sıra demokratik ve barışçıl çözümler talep edeceklerini dile getirmişti.
Küba'da özellikle son 2 yıldır hızla artan toplumsal hoşnutsuzluk ve ekonomik kriz, sokakları temmuzda hareketlendirmişti.
"Cubalex" adlı STK'ye göre, 11 Temmuz'daki yönetim karşıtı gösterilerde 1 kişi öldü, 658'i halen hapiste olmak üzere toplamda 1270 kişinin gözaltına alındığı iddia edildi.