Fidel Castro'nun 1959 yılında başa gelmesiyle yasaklanan 'mülkiyet satışı', 2011 yılında bir yasa değişikliğiyle serbest bırakılmıştı.
BBC'nin haberine göre, yeni anayasayla birlikte Küba, devlet teşebbüsünün ve merkezi planlamanın ekonominin anahtarı olduğunu yeniden onaylayacak.
Yeni anayasanın gelecek hafta ulusal mecliste oylamayla onaylanması bekleniyor.
SİYASİ GÜÇ BÖLÜŞÜLECEK
Anayasa taslağının, bu yıl içinde nihai bir onay için referanduma sunulması bekleniyor. Eğer yeni anayasa kabul edilirse, 1976 yılında Komünist Parti tarafından uygulamaya konulan anayasanın yerini alacak.
Özel mülkiyetin tanınmasının, yasalar bazında, yabancı yatırımcılar ve özel girişimciler için daha güçlü bir koruma sağlaması beklentiler arasında. Öte yandan Granma Gazetesi'nin raporlarına göre parti, Küba üzerindeki dominant siyasi güç olarak kalmaya devam edecek.
Diğer yandan başkanların hizmet süresi, art arda iki 5 yıllık süre olarak kısıtlanacak ve siyasi güç başkan ve başbakan arasında bölüşülecek.
2002 yılında yapılan son anayasa reformunda, devletin 'sosyalist karakterinin' geri döndürülemez olduğuna karar verilmişti. Önerilen bu reformlarının amacının, adanın 'sosyalist karakterini' korurken aynı zamanda ekonomik ve sosyal açılımını anayasal zeminde resmileştirmek olduğu ifade edildi.
Başkan Miguel Díaz-Canel geçen ay yaptığı açıklamada, eski Cumhurbaşkanı Raúl Castro'nun potansiyel reformlara öncülük edeceğini duyurmuştu.
Küba, 1959-2018 yılları arasında Castro kardeşler tarafından yönetilmiş, geçtiğimiz Nisan ayında Díaz-Canel yönetimi Raúl Castro'dan devralmıştı.
Çeviri: halktv.com.tr