Kraliçe'nin cenaze törenine katılan dünya liderleri

Kraliçe II. Elizabeth'in cenaze töreni bugün dünya liderlerinin katılımıyla gerçekleşti. Törene katılacak dünya liderlerini derledik.

Kraliçe II. Elizabeth'in naaşı, bugün 2 bin kişinin katılımıyla gerçekleşecek cenaze töreninin ardından eşi Prens Philip'in yanına defnedilecek. İşte törene katılan ve katılmayan dünya liderleri:

Beyaz Saray, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Devlet Başkanı Joe Biden ve eşi Jill'in cenazeye katılacağını doğrulamıştı. euronews'un haberine göre, Başkan'a, Londra'ya İngiliz hükümeti tarafından ayarlanan bir araçla gelmek yerine, kendi zırhlı başkanlık limuzinini kullanması için özel izin verildi.

Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, törene katılacak diğer isim olurken, Şansölye Olaf Scholz töreni izlemek üzere evde kaldı.

Gerginlikleri kenara bıraktılar

Elysee Sarayı, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un ülkesinin Britanya ile olan "kopmaz" bağını vurgulamak üzere hazır bulunacağını açıklamıştı. İngiltere Başbakanı Liz Truss'ın Macron'un "dost mu düşman mı" olduğu konusunda "henüz bir karara varılamadığını" söylemesinin ardından, iki ülkenin çeşitli konularda anlaşmazlığa düştüğü göz önünde bulundurulursa, bu sözler ölçülü sözlerdi.

İrlanda Başbakanı Taoiseach Micheal Martin de 2011'de bir uzlaşma göstergesi olarak İrlanda'yı ziyaret eden II. Elizabeth'e saygılarını sunacak liderlerden biri oldu.

AB Komisyonu Başkanı da katıldı

Brexit'in yaraları hala sarılmamış olsa da Avrupa Birliği, Britanya ile yakın bağlarını sürdürmeyi umuyor. Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel ile birlikte devlet cenaze törenine katıldı. Von der Leyen kraliçeyi "bir efsane" olarak nitelendirmişti.

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, İngiliz hükümdarının kaybından büyük üzüntü duyduğunu ve Kraliçe'nin cenaze töreninde İsrail'i temsil edeceğini söylemişti.

Japonya hükümdarı tahta çıkışından beri ilk kez yurt dışına çıkıyor

Japonya İmparatoru Naruhito ve İmparatoriçe Masako geleneklerin dışına çıkarak kraliçenin cenazesine katıldı. Geleneksel olarak imparator, Şinto inancının saflık yasaları nedeniyle pek çok cenazeye gitmiyor. Bu aynı zamanda çiftin 2019'da tahta geçmelerinden bu yana ilk yurt dışı seyahatleri oldu.

Pyongyang Büyükelçisi cenaze törenine davet edildi. İngiltere, 2000 yılında münzevi rejimle diplomatik ilişkiler kurdu, ancak nükleer programı ve insan hakları sicili nedeniyle gerginlikler devam ediyor. Öte yandan Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk-yeol da Westminster Abbey'deki etkinliğe katıldı.

Kanada Başbakanı Justin Trudeau, Avustralya Başbakanı Anthony Albanese ve Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, İngiliz hükümdarını hala ülkelerinin devlet başkanı saydıkları için törene katıldı. Güney Afrika Devlet Başkanı Cyril Ramaphosa, Bangladeş Başbakanı Şeyh Hasina ve Fiji Başbakanı Frank Bainimarama da İngiliz Millet Topluluğu'nun 56 üyesinde bazıları olarak törene katıldı.

Aylardır Tayvan'a karşı sürdürülen tatbikatların ardından, Elizabeth'in cenazesine Çinli bir temsilcinin davet edilmesi ilk başta pek olası görünmüyordu. Ancak Çin, Başkan Yardımcısı Wang Qishan'ın Devlet Başkanı Şi Cinping'in özel temsilcisi olarak cenazeye katılacağını açıkladı. Bazı Birleşik Krallık yasa koyucuları bu hamleyi eleştirdi.

Kendileri değil Dışişleri Bakanları gidenler

Türkiye'yi temsilen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın değil, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun törene katılacağı aktarıldı. Erdoğan, programı uygun olursa katılacağını belirtse de tören için alınan güvenlik önlemleri sebebiyle katılmayacağı düşünülüyordu.

İngiliz Milletler Topluluğu üyesi olan Nijerya'da Devlet Başkanı Muhammadu Buhari yerine Başkan Yardımcısı Yemi Osinbajo cenaze töreninde ülkeyi temsil etti. Başkanın, bir sonraki seçimlere beş ay kala, kutuplaştırıcı olaylar sözkonusu olduğunda düşük bir profil çizmek istediğine inanılıyor.

Zimbabve Devlet Başkanı Emmerson Mnangagwa daveti kabul etti ancak daha sonra onun yerine Dışişleri Bakanı Frederick Shava'yı göndereceğini açıkladı. Kraliyetten bağımsızlığını ancak 1980 yılında kazanan Zimbabve'de monarşiye karşı güçlü duyguların hakim olduğu biliniyor.

Katılmayan isimler

İngiltere'nin müttefiki olan Ukrayna, Rusya ile savaşıyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e, ülkesine yönelik yaptırımların bir parçası olarak İngiltere'ye seyahat yasağı konulmuştu. Moskova'daki Dışişleri Bakanlığı etkinlikte hiçbir Rus temsilcinin yer almayacak olmasını "son derece ahlaksızca" olarak nitelendirmişti.

Rusya'nın Ukrayna'daki varlığına destek olan Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko'nun 2020'de şüpheli bir şekilde yeniden seçilmesinin ardından, AB ve müttefikleri Lukaşenko yönetimine yaptırımlar uyguladı. Bu da Doğu Avrupalı diktatör için davet yok anlamına geliyor.

Afganistan'da yönetimi ele geçiren Taliban uluslararası alanda tanınmıyor, bu nedenle şu anda Afganistan'ın başbakanı olan Molla Hasan Akhund gibi Taliban liderleri konuk listesinde yer almıyor.

Askeri cunta ile başa gelerek insan hakları ihlalleri yapmakla suçlanan Myanmar lideri Min Aung Hlaing'in de törene davet edilmediği aktarıldı.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski ülkesinde devam eden savaş nedeniyle törene katılmadı.

'İnsanlık tarhinin en büyük suçlularından' demişti

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi davet edilmedi. Ancak İran devlet televizyonunun bu hafta başında merhum hükümdardan "insanlık tarihinin en büyük suçlularından biri" olarak bahsetmesine rağmen, İran'a büyükelçilik düzeyinde bir davetiye gönderildi. Tahran'ın İngiltere'de büyükelçisi bulunmadığından, bunun yerine başka bir diplomatın gönderilebileceği düşünülüyor.

halktv.com.tr // Dış Haberler

Dünya Haberleri