Yemen merkezli Husi isyancılar, Ekim ayında İsrail-Hamas savaşının başlamasından bu yana Kızıldeniz'e onlarca drone ve füze saldırısı düzenledi. Militan grup, çatışmalar bitene ve İsrail'in Gazze'ye yönelik ablukası kaldırılana kadar devam etme sözü verdi.
Sea-Intelligence, mevcut gemi gecikmelerini son birkaç yıldakilerle karşılaştırarak analiz etti. Perşembe günü yayınlanan istatistikler, gemilerin Kızıldeniz'den ayrılması nedeniyle Güney Afrika'daki Ümit Burnu çevresinde daha uzun geçişin, limanlardan konteyner almaya hazır gemiler üzerinde halihazırda Kovid-19 dönemine kıyasla daha önemli bir etkiye sahip olduğunu gösterdi.
Rapora göre mevcut gemi kapasitesindeki düşüş son yıllardaki en büyük ikinci düşüş. Daha büyük etkiye sahip tek olay, Mart 2021'de Süveyş Kanalı'nın Ever Given konteyner gemisi tarafından altı gün süreyle kapatılmasıydı. Bu olay, yüzlerce geminin demirleme yerinde kalmasına neden oldu ve bildirildiğine göre, 2021'in her günü için 9 milyar dolarlık küresel ticaret durduruldu. duraklama.
Konut satışlarında kurallar yeniden yazıldı! İşte 2023 yılında piyasanın şifreleri
CNBC'ye göre Sea-Intelligence ve diğer denizcilik kuruluşları, dünya filosunun yaklaşık yüzde 10'unun şu anda hizmette olmadığını tahmin ediyor. Çıkış, "Ek gemilerin konuşlandırılması halinde, gemi kullanılabilirliğindeki dengesizliği düzeltebilir ve gemi programlarındaki kesinliği artırabilir" diye yazdı.
Kızıldeniz'de artan saldırı riski, büyük denizcilik firmalarını Asya'dan Avrupa'ya en hızlı kargo yolu olan Süveyş Kanalı'ndan kaçınmaya zorladı. Deniz yolu normalde dünyadaki ticari taşımacılığın %15'ini oluşturur.
ABD ve İngiltere, Kızıldeniz'deki deniz ticaretini korumak amacıyla geçtiğimiz perşembe günü Yemen'e bombalama kampanyası başlatmıştı. Batı'nın hava saldırılarının ardından bir Husi sözcüsü, bir geminin hedef alınması için "Amerikan olması yeterli" açıklamasını yaptı. Bu hafta isyancılar ABD'ye ait kargo gemisi Genco Picardy'ye düzenlenen saldırının sorumluluğunu üstlendi.