Konu İran: İsrail'den askeri tehdit!

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden, İsrail ziyaretleri kapsamında ülkenin Başbakanı Yair Lapid ile bir araya geldi. Biden sonrasında yaptığı açıklamada Suudi Arabistan'ın İstanbul'da bulunan Başkonsolosluğu'nda işlenen Kaşıkçı cinayetine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Lapid ise İran'ı kastederek "Onları durdurmanın tek yolu, masaya güvenilir bir askeri tehdit koymaktır" dedi.

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail-Filistin sorununun çözümüne ilişkin "en iyi yolun iki devletli çözüm olduğunu" söyledi. Biden, resmi temaslarda bulunduğu İsrail'de, Başbakan Yair Lapid ile bir araya geldi. Batı Kudüs'te gerçekleşen buluşmada Biden ve Lapid, ABD ile İsrail arasında "Kudüs Müşterek Stratejik Ortaklık Deklerasyonu"nu imzaladıktan sonra ortak basın toplantısı düzenledi.

ABD Başkanı Biden ise Rusya'nın Ukrayna'ya açtığı savaşa işaret ederek, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i eleştirdi. Biden, şunları kaydetti: "Putin'in Ukrayna'ya saldırısı, dünyanın her yerinde barış ve istikrar için bir meydan okumadır. Putin'in savaşı stratejik bir başarısızlık olmalı ve özgür dünya, Ukrayna'nın demokrasiye ulaşmasına yardım etme kararlılığımızı desteklemelidir. ABD, Rus şiddeti tarafından harap olan ve yerlerinden edilen Ukrayna ve Ukraynalıları desteklemeye devam edecektir."

'İran'ın nükleer güç olmasına asla izin vermeyeceğiz'

İran'ın nükleer faaliyetlerine de değinen Biden, "İran'ın nükleer güç olmasına asla izin vermeyeceğiz." dedi. Biden, şöyle devam etti: "Diplomasinin, bu sonuca ulaşmanın en iyi yolu olduğuna inanmaya devam ediyorum. Ve bölgede, teröre destek veren balistik füze programı ve Hizbullah gibi teröristlere, uzantılarına silah aktarılması gibi İran'dan gelen tehditlere karşı koymak için İsrail ile birlikte çalışmaya devam edeceğiz."

İsrail ile Filistin arasında kalıcı barışın sağlanması için çalışmaya devam edeceklerini vurgulayan Biden, şöyle konuşu: "İsrail; bağımsız, demokratik ve Yahudi bir devlet olarak kalmalıdır. Bunu sağlamanın da en iyi yolu, her iki halkın yan yana barış ve güvenlik içinde yaşayacağı iki devletli bir çözümdür."

Biden'ın açıklamalarından öne çıkan başlıklar:

  • (Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğu'nda öldürülen) Cemal Kaşıkçı vakasıyla ilgili görüşlerim net. İnsan hakları hakkında konuşmak konusunda hiçbir zaman sessiz olmadım. Suudi Arabistan'a gidiş nedeni, aynı zamanda uzaklaştığımız şeyi teyit etmek için bir fırsat.
  • İsrail'den doğrudan Suudi Arabistan'ın Cidde kentine uçan ilk ABD Başkanı olacağım.
  • (İsrail'den) Doğrudan barış mesajı taşıyacağım

İsrail Başbakanı Lapid, "Nükleer İran olmayacak. Bu sadece İsrail için değil, dünya için de bir tehdit ve kendimize saklayabileceğimiz başka konuları da görüştük" dedi. İsrail Başbakanı, Biden'la görüşmesi sonrası "Ortadoğu'da hepimizin ihtiyaç duyduğu bir koalisyon kurmaya çalışıyoruz ve İran'ın nükleer silaha sahip olmamasını sağlamak için İran tehdidi hakkında konuştuk" ifadelerine yer verdi.

Lapid, burada yaptığı açıklamada Biden'a hitaben, İran'ın nükleer faaliyetlerine karşı "diplomasinin işe yaramayacağını" söyledi.

"Dünyadaki tek Yahudi devletini yok etmek istiyorlar. Buna asla izin vermeyeceğimiz" diyen İsrail Başbakanı, "Kelimeler onları durduramayacak. Sayın Başkan, diplomasi onları durduramayacak. İran'ı durduracak tek şey, nükleer programlarını geliştirmeye devam ederlerse özgür dünyanın güç kullanacağını bilmektir. Onları durdurmanın tek yolu, masaya güvenilir bir askeri tehdit koymaktır" ifadelerini kullandı.

İsrail Başbakanı Yair Lapid, Twitter üzerinden yaptığı bir paylaşımda ABD Başkanı Biden ile Kudüs Bildirgesi'ni imzaladıklarını duyurdu.

İsrail'in önde gelen gazetelerinden Jerusalem Post, ABD Başkanı Joe Biden ve İsrail Başbakanı Yair Lapid arasında bugün Kudüs'te imzalanacak ABD-İsrail Stratejik Ortaklık Ortak Bildirisi'nin İran'a karşı askeri gücü ve savunmayı artırmayı hedeflediğine dikkat çekmişti. Haberde, "ABD, İran'ın nükleer silah elde etmesini durdurmak için askeri güç kullanmaya hazır olduğunu bir kez daha teyit etti" ifadeleri kullanılmıştı.

'En sıkıcı ziyaret'

ABD başkanları arasında Joe Biden'ın yaptığı ziyareti değerlendiren Haaretz Gazetesi ise "en sıkıcı" yorumunu yaptı.

Sabah saatlerinde bir araya gelmişlerdi

İsrail Başbakanlık Basın Ofisinden yapılan yazılı açıklamaya göre Başbakan Yair Lapid, ABD Başkanı Joe Biden ile Batı Kudüs’te bir otelde ikili görüşme yaptı. Biden'ın ziyaret programına göre ikilinin, baş başa görüşmesinin ardından basın toplantısı düzenlemesi bekleniyordu.

ABD Başkanı, İsrail temasları kapsamında bugün Lapid’in yanı sıra İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog'la görüşerek İsrail Cumhurbaşkanlığı Onur Nişanı alacak ve muhalefet lideri Benyamin Netanyahu (Bibi) ile bir araya gelecek.

Başkan olarak ilk ziyareti

ABD Başkanı Joe Biden, başkan olarak göreve gelmesinin ardından ilk kez İsrail'i ziyaret ediyor. İsrail, Biden'ın dün başlayan Ortadoğu ziyaretlerinin ilk durağıydı. Biden, İsrail ziyareti ardından cuma günü Batı Şeria'nın Beytullahim kentinde Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile görüşmesi bekleniyor.

1948'de kurulan İsrail devletinden 6 yaş büyük olan Biden'ın bu ülkeye yaptığı ilk ziyaret ise 1973'te gerçekleşmişti. Biden, Delaware Senatörü olmasından bu yana şimdiye dek göreve gelen tüm İsrail Başbakanlarıyla görüşmüştü.

Bin Selman ile görüşmeyeceğini söylemişti

ABD Başkanı Joe Biden, geçtiğimiz ay Suudi Arabistan gezisinde ülkenin Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile görüşüp görüşmeyeceği sorusuna, "Muhammed bin Selman ile görüşmeyeceğim, oraya uluslararası bir toplantı için gidiyorum. O (Muhammed Bin Selman) da bu toplantının bir parçası olacak" yanıtını vermişti.

Ajanslar/halktv.com.tr Dış Haberler

Dünya Haberleri