Kenya'da İsyan Durdurulamıyor: 270'den Fazla Kişi Tutuklandı

Kenya polisi, hükümet karşıtı protestolar sırasında suç işledikleri gerekçesiyle 270'ten fazla kişiyi tutukladı.

Kenya polisi, ülkedeki hükümet karşıtı gösteriler sırasında suç işlediklerini düşündükleri, 'protestocu gibi görünen' 270'ten fazla kişiyi tutukladı. Polis, protestoların 'suç faaliyetlerinde bulunan' 'şüpheliler' tarafından yönlendirildiğini söylüyor.

Suç Soruşturma Müdürlüğü (DCI), Salı günü X'te yayınladığı açıklamada, "Ülke genelindeki güvenlik güçleri, protesto bahanesiyle suç faaliyetlerine karışan şüphelileri tespit ederek gözaltına aldı" dedi.

Başkent Nairobi'de 204 şüphelinin, ülkenin diğer bölgelerinde ise 68 şüphelinin tutuklandığı belirtildi.

Açıklamada, "DCI, masum vatandaşların mülklerini ve işyerlerini vahşice soyup, çalarak ve tahrip ederek CCTV kameraları ve cep telefonu kayıtlarında yer alan şüphelileri takip etmek için etkilenen bölgelere titiz soruşturmacılar konuşlandırdı" ifadeleri yer aldı.

İçişleri Bakanı Kithure Kindiki de protestoları kınayarak, bunları "şiddet çılgınlığı" olarak nitelendirdi ve hükümetin anarşik kaos ve acımasız yağma yapanlara karşı harekete geçeceği uyarısında bulundu.

Kindiki, "Kenya halkına yönelik bu terör rejimi ve tehlikeli suç çetelerinin cezasız kalması ne pahasına olursa olsun sona ermeli" dedi.

NE OLMUŞTU:

Geçtiğimiz hafta çıkan çatışmalarda en az iki düzine protestocunun ölmesinin ardından çıkan geniş çaplı huzursuzlukta, Salı günü Nairobi'nin merkezi ve Kenya genelinde çevik kuvvet polisi taş atan protestoculara göz yaşartıcı gaz kullandı ve saldırdı. Gösteriler, zaten hayat pahalılığı kriziyle boğuşan halkın sıkıntılarını daha da artıran yeni vergiler içeren tartışmalı bir maliye tasarısına karşı başladı.

Devlet Başkanı William Ruto daha sonra bu önlemden vazgeçse de, protestocular o zamandan beri yönetimine karşı daha geniş bir kampanya başlatarak "RutoMustGo" etiketini kullanarak onun istifasını talep ediyor .

DİYALOG ÇAĞRILARINI DA REDDETTİLER

Kenya Ulusal İnsan Hakları Komisyonu (KNCHR), iki hafta süren gösterilerde 39 kişinin öldüğünü, 361 kişinin de yaralandığını, en şiddetli şiddetin 25 Haziran'da Nairobi'de yaşandığını bildirdi.

KNCHR Pazartesi günü ayrıca göstericilere karşı güç kullanımını "aşırı ve orantısız" olarak kınadı.

Mombasa'da Reuters haber ajansına konuşan protestocu Milan Waudo şunları söyledi:

"İnsanlar sokaklarda ölüyor ve konuşabildiği tek şey para. Biz para değiliz. Biz insanız. Biz insanız. O (Devlet Başkanı Ruto) halkını önemsemeli, çünkü halkını önemseyemiyorsa o zaman onu o koltukta tutmamıza gerek yok."

Nairobi'den bildiren El Cezire muhabiri Zein Brasravi, mitinglerin, protestocuların ölümlerinin ardından insanların hissettiği öfkenin bir "yansıması" olduğunu söyledi.

Çarşamba günü yaptığı açıklamada, "Buradaki protestocular seslerinin hâlâ duyulmadığını ve hükümetin neden dışarı çıkıp protesto ettiklerini hâlâ anlamadığını söylüyorlar." dedi.

Aktivistler, Salı günkü şiddet olaylarından hükümetin hareketlerini itibarsızlaştırmak için harekete geçirdiğini söyledikleri sızanların sorumlu olduğunu belirterek, artık dağılma zamanının geldiğini söyledi.

Ancak Perşembe ve Pazar günleri için daha fazla gösteri çağrısı yapıldı.

Dünya Haberleri