Kanada İstatistik Kurumu ve Kanada İş Geliştirme Bankası (BDC) tarafından yapılan araştırmalar, tüm sektörlerde iş gücü ihtiyacının kriz boyutunda olduğunu ortaya koydu.
2021'in ikinci çeyreğinde 731 bin 900 eleman açığı saptanan araştırmada, bu açığın tüm eyaletlerde görülebileceği belirtilirken, en büyük eleman ihtiyacının Quebec, Ontario ve British Columbia eyaletlerinde kaydedildiğine işaret edildi.
BDC'nin gerçekleştirdiği araştırmaya göre, Kanadalı işletmelerin yüzde 64'ünün iş gücü sıkıntısı nedeniyle büyümelerini sınırladığını ortaya koydu.
En büyük açık sağlık sektöründe
Sputnik Türkçe'de yer alan habere göre, ülke genelinde en büyük eleman açığının sağlık sektöründe olduğu belirlenen araştırmaya göre, 2020'nin son çeyreğinde sağlık ve sosyal yardım alanındaki iş gücü ihtiyacı yüzde 56,9 artarak 100 bin 300 rakamıyla rekor seviyeye ulaştı.
İkinci sırada hizmet sektörü var
Araştırma, Kanada genelinde konaklama ve yemek hizmetlerinin de içinde bulunduğu hizmet sektörü, 89 bin 100 kişi ile ülkede en fazla eleman açığının bulunduğu ikinci sektör oldu.
Salgın mevcut sorunu kötüleştirdi
BDC'nin baş ekonomisti Pierre Cleroux, CTV’ye yaptığı değerlendirmede, koronavirüs salgınının Kanada'da iş gücü sıkıntısı yaratmadığını, sadece mevcut bir sorunu daha da kötüleştirdiğini söyledi.
Ülkedeki temel sorunun demografi olduğunu ifade eden Cleroux, "Bugün Kanadalıların yüzde 16'sı 65 yaşın üzerinde. Önümüzdeki 5 yıl içinde birçok Kanadalı emekli olacak. Buna karşın pek çok genç iş piyasasına girmiyor. Sorun tam da burada" dedi.
Sanayi, imalat ve perakende sektörü çaresiz kaldı
Kanada İstatistik Kurumunun araştırmasına göre, Kanada ekonomisinin bel kemiği sektörlerinden sanayi ve imalat sektörlerindeki eleman ihtiyacı da koronavirüs salgını sonrası tavan yaptı. Buna göre, perakende sektöründeki eleman ihtiyacı 84 bin 300, imalat ve sanayi sektöründeki ihtiyaç ise 65 bin 900 oldu.
Tır şoförü açığı
Bu arada araştırmalar, Kanada genelinde 2021 yılının ikinci çeyreğindeki tır sürücüsü açığının 18 bin olduğunu gösterdi.
Araştırmada, "Kamyonculuk ve lojistik, perakende ve toptan ticaretten, inşaat ve tarıma, ormancılık ve madencilikten daha başka sektörlere kadar kilit ekonomik sektörleri destekliyor. Bir gerçek var ki, sürücü açığını kapatmak ne kadar uzun sürerse, tam ekonomik iyileşme de o kadar uzun sürer." görüşüne yer verildi.