Kanada Başbakanı: Ticaret savaşında olmaya devam edeceğiz

Kanada Başbakanı Justin Trudeau, Trump'ın Kanada'ya yönelik uyguladığı ek gümrük vergilerinin ticaret savaşı olarak nitelendirerek "Gelecekte ABD tarafından başlatılan bir ticaret savaşında olmaya devam edeceğimizi teyit edebilirim." dedi.

Kanada Başbakanı Justin Trudeau, ülkenin başkenti Ottowa'da çocuk bakımıyla ilgili bir duyuru sırasında ABD Başkanı Donald Trump'ın ek gümrük vergisi hamlesini ABD tarafından başlatınan ekonomi savaşı olarak nitelendirdi.

ABD Başkanı Donald Trump ile yaptığı telefon görüşmesine yönelik soruları yanıtlayan Trudeau, "Donald ile renkli konuşma yaptığımı doğrulayabilirim ama aynı zamanda yapıcıydı. Açıkçası Kanada'ya karşı haksız yere başlattıkları ticaret savaşı hakkında konuştuk. Ayrıntılara girmeyeceğim ama konuşmada farklı yaklaşımların ve tonların olduğu bölümler vardı." ifadesini kullandı.

"ABD İLE TİCARET SAVAŞINDA OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ"

Tarifelerin, özellikle kısa vadede belirli sektörlere veya geniş yelpazedeki Kanadalı ve Amerikalı işçilere aşırı zarar vermemesini sağlamaya yönelik görüşmelerin aktif olarak devam ettiğini belirten Trudeau, "Öngörülebilir gelecekte ABD tarafından başlatılan bir ticaret savaşında olmaya devam edeceğimizi teyit edebilirim." değerlendirmesinde bulundu.

Söz konusu tarifelerin sadece Kanadalıları değil, ABD ekonomisini de etkileyeceğini kaydeden Trudeau, "Bugünün zorluklarıyla mücadele etmek için birbirimizle savaşmak yerine birlikte çalışmalıyız. Amerikalı meslektaşlarımızla etkileşime devam edeceğiz. Amacımız, tüm tarifeleri kaldırmak." dedi.

Trudeau, Trump'ın "Önce Amerika" politikasını sergilediğini belirterek, "Kanadalılar ve Meksikalılar da refah içindeyken (bu politika) en iyi şekilde gerçekleşir. Eğer aramızdaki 'kazanma' kaybederse ABD için 'kazan-kazan' daha kötü olacak. Bu, belki emlak sektöründe değil ama uluslararası ticarette, ulus devletler arasındaki ilişkilerde böyledir." ifadelerini kullandı.

"GÖREVE DEVAM ETMEYECEĞİM"

Öte yandan, daha önce görevini bırakacağını açıklamasına rağmen gümrük tarifeleri krizi sürecinde "bakıcı" rolünde kalıp kalmayacağıyla ilgili bir soruya da Trudeau, "Hayır, göreve devam etmeyeceğim. Önümüzdeki günlerde veya haftalarda usulüne uygun olarak seçilmiş halefime devri dört gözle bekliyorum." yanıtını verdi.

Dünya Haberleri