Wuhan'da yaşayan 800 binden fazla kişiye 30 Ekim'e kadar evde kalmaları bildirildi. Bölgede, son iki hafta içinde 200'den fazla vakanın yanı sıra günde 25'e yakın yeni enfeksiyon ihbarının bildirildiği kaydedildi.
Ulusal Sağlık Komisyonundan yapılan açıklamaya göre, Çin ana karasında son 24 saatte hastalık belirtisi gösteren 262, göstermeyen 1244 vaka kaydedildi. Vaka sayısı son 4 günde 1000'i aştı.
Japon yatırım bankası Nomura'nın verilerine göre, 24 Ekim itibarıyla ülke genelinde 28 şehirde kısmi kapanma tedbirleri uygulanıyor. Tedbirler yaklaşık 207,7 milyon kişiyi etkiliyor.
28 kentte tecrit önlemleri
İngiliz haber ajansı Reuters’in aktardığına göre, karantinaya alınan yerler arasında Zhengzhou kenti de var. Kent, dünyanın en büyük Iphone üretim tesislerine ev sahipliği yapıyor. Öte yandan sağlık çevreleri Çin’de 24 Ekim’den başlayarak 28 kentte tecrit önlemleri uygulandığını ileri sürdü.
Ülkenin üçüncü büyük şehri olan güneydeki Guangdong eyaletinin merkezi Guangcou'da dördüncü haftasında salgın dalgası nedeniyle "yüksek riskli" ilan edilen metropol bölgelerin sayısı artarken vatandaşlara evlerinden çıkmama uyarısı yapıldı.
Ülkenin kuzeyindeki Çinghay eyaletinin merkezi Şining şehrinde de 1 Ekim'i izleyen Ulusal Gün Haftası Tatili'nde ortaya çıkan vakalar nedeniyle ilan edilen karantina hala devam ediyor. 2,5 milyonluk şehirde gıda teminindeki sıkıntı nedeniyle temel ürünlerin fiyatlarının arttığı bildirildi.
Protestoya gittiler
Tibet Özerk Bölgesi'nde de uzayan karantina ve kapanma tedbirleri nedeniyle Han Çinlisi göçmen işçilerin büyük çaplı protestoları sosyal medyaya yansıdı.
Hınan eyaletinin merkezi Cıngcou'da Covid-19 vakaları nedeniyle kısmi karantina tedbirleri uygulanıyor. Apple'ın akıllı telefonu iPhone'ların üretildiği en büyük tesislerden olan, Tayvanlı Foxconn şirketinin kentte fabrikasında kapalı devre üretime geçildiği, yaklaşık 300 bin işçinin salgın koruma tedbirleri altında çalıştığı bildirilmişti.
Öte yanda ülkenin kuzeyindeki Şaanşi eyaletinin Datong ve Şansi eyaletinin merkezi Şian şehirlerinde de yerel salgınları önlemek için ilave tedbirler alındığı bildiriliyor.
'Sıfır vaka' politikası
Çin Devlet Başkanı Şi Cinping kısa bir süre önce Covid-19 önlemleri konusunda bir "gevşeme" olmaması için gerekli kararlılığın gösterileceğini açıklamıştı.
Çin, Covid-19'a karşı, vakaları ortaya çıktığı yerde bastırmayı ve bulaşma zincirini kesmeyi hedefleyen "sıfır vaka" stratejisini uyguluyor. Strateji, karantina, seyahat kısıtlamaları, toplu testler, imalat, ticaret ve hizmetler sektöründeki işletmelerin faaliyetlerinin kısıtlanması gibi katı ve geniş ölçekli tedbirleri gerektiriyor. Tedbirler, hayatın olağan akışına müdahalenin yanında ekonomik maliyeti açısından da tartışmalara yol açıyor.