İsrail ordusu açıkladı: Kassam tugayı lideri öldürüldü

Son dakika: Hamas'ın askeri kanadının lideri Muhammed Deyf'in temmuz ayında gazze'deki bir saldırıda öldürüldüğüne dair iddia doğrulandı.

Hamas'ın üst düzey askeri lideri Muhammed Deyf'in temmuz ayında bir saldırıda öldürüldüğü iddia ediliyordu. İddialar bugün İsrail Savunma Kuvvetleri tarafından doğrulandı.

İsrail askeri, Hamas’ın askeri kanadının lideri Muhammed Deyf'’in, geçtiğimiz ay Gazze'de düzenlenen bir hava saldırısında öldürüldüğünü açıkladı. Açıklama, Hamas’ın siyasi lideri İsmail Haniyeh’in Tahran’da suikaste uğramasının ertesi günü yapıldı.

Muhammed Deyf

İSRAİL SAVUNMA KUVVETLERİ DUYURDU

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), 13 Temmuz 2024 tarihinde savaş jetlerinin Han Yunus bölgesine düzenlediği saldırıda yapılan istihbarat değerlendirmesine göre Muhammed Deyf’in etkisiz hale getirildiğini doğruladı.

Hamas, İsrail’in bu açıklamasına hemen yanıt vermedi. Açıklamanın yapıldığı sırada, Tahran’da Haniyeh’in cenaze töreni için kalabalıklar toplanmıştı.

HAMAS NE DOĞRULADI NE YALANLADI

Hamas, Deif'in öldürüldüğünü ne doğruladı ne de yalanladı, ancak Hamas’ın önde gelen yetkililerinden İzzet Raşak, liderlerinin ölümüyle ilgili herhangi bir haberin yalnızca kendisinin sorumluluğunda olduğunu söyledi.

Raşak, "Hamas'ın siyasi veya askeri liderliği bu durumu açıklamadığı sürece medyada veya başka herhangi bir yerde yayımlanan haberler doğrulanamaz." dedi.

MUHAMMED DEYF KİMDİR?

İsrail tarafından geçtiğimiz yıl dağıtılan ve Deyf’e ait olduğu öne sürülen bir fotoğraf

Hamas’ın askeri kanadının lideri Muhammed Deyf, 7 Ekim 2023’te Güney İsrail’e yönelik düzenlenen saldırının arkasındaki isimlerden biri olarak tanınıyordu ve uzun yıllardır İsrail’in hedefindeydi. 1965’te Gazze’de doğan ve 1987’de Hamas’a katılan Deyf'in eşi, 7 aylık oğlu ve 3 yaşındaki kızı, 2014 yılında bir İsrail hava saldırısında hayatını kaybetti.

Muhammed Deyf, daha önce İsrail’in yedi suikast girişimini atlatmış ve son olarak 2021’de bir saldırıdan kurtulmuştu. Saldırıdan sonra, Deif’in Gazze’deki tüneller ve arka sokaklarda askeri operasyonlar yürüttüğü düşünülüyordu.

Hamas'ın içindeki 30 yıllık yükselişi sırasında, Deyf grubun tünel ağı ve bomba yapma uzmanlığını geliştirdi. İsrail tarafından en çok aranan kişilerden biri olarak uzun yıllardır liste başındaydı ve birçok İsraillinin ölümünden sorumlu tutuluyordu. Deyf, İsrail’in 2014’teki hava saldırısında gözünden ve bacağından ciddi yaralar almıştı ve bazı Filistinliler tarafından halk kahramanı olarak görülüyordu.

Deyf, 7 Ekim 2023’te düzenlenen saldırının planlayıcılarından biriydi ve bu saldırı, 1.200 kişinin ölümüne ve 250’den fazla kişinin rehin alınmasına yol açmıştı. Saldırının ardından, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Deyf ve diğer iki Hamas liderini öldürme sözü vermişti. Deyf, saldırının "El-Aksa Selı" olarak adlandırıldığını belirtmişti; bu saldırının, İsrail’in Kudüs’teki Mescid-i Aksa Camii'ne düzenlediği baskınlara misilleme olarak yapıldığını ifade etmişti.

Dünya Haberleri