İsrail Lübnan'a saldırmaya başladı: Netanyahu'dan ilk açıklama geldi!

İsrail'den Lübnan'a büyük çaplı hava saldırısı: 48 saat olağanüstü hal ilan edildi. Tel Aviv ve kuzey İsrail'de geniş güvenlik kısıtlamaları uygulamaya kondu; Hizbullah ile gerilim tırmanıyor.

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, bu sabah Lübnan'a başlattıkları geniş çaplı "önleyici saldırı"nın ardından, İsrail genelinde 48 saatlik olağanüstü hal ilan edildiğini duyurdu. Gallant, olağanüstü hal kararını "iç cephedeki durum"un gerektirdiğini belirterek, bu sürenin güvenlik önlemleri açısından gerekli olduğunu ifade etti.

100 SAVAŞ UÇAĞI SALDIRISI

İsrail ordusu, sabah saatlerinde Lübnan’daki Hizbullah hedeflerine karşı büyük çaplı bir hava saldırısı başlattığını açıklamıştı. Bu saldırının, Hizbullah’ın İsrail'in kuzeyini ve merkezini hedef alabilecek füze rampalarına yönelik olduğu belirtilmişti.

İsrail ordusunun Lübnan'ın güney bölgelerine düzenlediği hava saldırılarında 3 kişi öldü, 2 kişi yaralandı.

İsrail ordu sözcülüğü, 100 savaş uçağının katıldığı operasyonda toplamda 40 fırlatma noktasının vurulduğunu bildirdi.

NETANYAHU’DAN SERT AÇIKLAMA

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, saldırıya ilişkin olarak şu açıklamalarda bulundu: "Kim bize zarar verirse biz de ona veririz. Hizbullah’ın İsrail’e yönelik saldırı hazırlığında olduğunu tespit ettik ve ordumuza bu tehdidi ortadan kaldırması talimatını verdik. Bu sabah Lübnan’da Hizbullah’a yönelik düzenlediğimiz saldırıda binlerce roketi imha ettik. İsraillilere ordumuzun talimatlarına uymaları çağrısında bulunuyorum."

SINIRDA SALDIRI SÜRÜYOR

Netenyahu'nun "Kim bize zarar verirse biz de ona veririz" açıklamasının ardından İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) Güney Lübnan'daki Hizbullah roketatarlarına yönelik yeni saldırılar düzenlediğini duyurdu.

Ordudan yapılan açıklamada, "Son saatlerde İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), tehditleri ortadan kaldırmak amacıyla güney Lübnan'ın çeşitli bölgelerinde Hizbullah'a ait füze rampalarını vurdu." denildi.

HİZBULLAH’TAN FUAD ŞÜKÜR CEVABI

Hizbullah, 30 Temmuz’da Lübnan’daki üst düzey komutanlarından Fuad Şükür’e yönelik suikasta misilleme olarak İsrail’e füze ve insansız hava aracı (İHA) saldırıları başlattığını duyurdu. Hizbullah, Pazar günü İsrail’e 320’den fazla Katyuşa roketi fırlattığını ve 11 askeri hedefi vurduğunu açıkladı. Bu saldırının, Şükür’ün suikastine karşı gerçekleştirilen “ilk aşama” olduğunu ve tam yanıtın “bir süre” alacağını belirtti.

  • Birleşmiş Milletler Lübnan Özel Koordinatörlüğü (UNSCOL) ve Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Gücü (UNIFIL), Lübnan-İsrail sınırındaki gelişmeleri "endişe verici" olarak nitelendirerek, tüm tarafları ateşi kesmeye ve daha fazla tırmanmaktan kaçınmaya çağırdı.

GÜVENLİK KISITLAMALARI GETİRİLDİ

İsrail’in kuzeyinde ve Tel Aviv’de yaşanan son çatışmalar nedeniyle çeşitli kısıtlamalar getirildi. Bu çerçevede, açık alanlarda 30 kişiden fazla, kapalı alanlarda ise 300 kişiden fazla toplantı yapılması yasaklandı. Ayrıca, Lübnan sınırına yakın plajların kullanımı da yasaklandı.

Hizbullah, 30 Temmuz’da Lübnan’daki üst düzey komutanlarından Fuad Şükür’e yönelik gerçekleştirilen suikasta misilleme olarak İsrail’e karşı saldırı başlattığını açıklamıştı. Bu gelişmeler, iki taraf arasında gerilimin daha da tırmanmasına yol açmış durumda.

Dünya Haberleri