İsrail Başbakanı: Arap dünyası işbirliğinden yana olduğumuzu anladı

İsrail'in ev sahipliğinde düzenlenecek "Necef Zirvesi" kapsamında Kudüs'e gelen ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken Dışişleri Bakanı Yair Lapid ile görüşmesinin ardından İsrail Başbakanı Naftali Bennett ile bir araya geldi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile İsrail Başbakanı Naftali Bennett görüşmelerinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.

Bennet: Arap dünyası işbirliğinden yana olduğumuzu anlamaya başladı

İsrail Başbakanı Naftali Bennett, "Arap dünyası barış ve iş birliğinden yana olduğumuzu anlamaya başladı" dedi.

Bennett, haftalık kabine toplantısında yaptığı konuşmada, İsrail'in ilk kez ABD, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Bahreyn ve Fas dışişleri bakanlarının katılımıyla düzenlenecek bir zirveye ev sahipliği yapmasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Necef'te düzenlenecek zirveye ilişkin "çok şen ve dokunaklı bir gün" ifadesini kullanan Bennett, "Ortadoğu'nun ılımlı devletlerini birbirine bağlamak için birkaç yıldır var olan bu ilişkilere hepimiz daha fazla siyasi, ekonomik ve güvenlik içeriği yerleştirdik" şeklinde konuştu.

Bennett, "Arap dünyası barış ve iş birliğinden yana olduğumuzu anlamaya başladı" ifadelerini kullandı.

İsrail Başbakanı: İran konusu endişe verici

İran konusuna da değinen Bennett, ABD'nin İran Devrim Muhafızlarını terör örgütleri listesinden çıkarma fikrinin "sadece İsrail için değil, çok endişe verici" olduğunu söyleyerek, "Yine de bunun olmayacağını umuyoruz ve üzerinde çalışıyoruz" diye konuştu.

Bennet, zirveyle ilgili Twitter hesabından yaptığı paylaşımda da "Mısır, BAE, Fas ve Bahreyn dışişleri bakanları - İsrail'e hoş geldiniz!" ifadelerini kullandı.

İsrail Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre Dışişleri Bakanı Yair Lapid ile ABD, Mısır, Fas, BAE ve Bahreyn dışişleri bakanları 27-28 Mart'ta İsrail'de bir araya gelecek.

İsrail'in ev sahipliğinde düzenlenecek "Necef Zirvesi" kapsamında Kudüs'e gelen ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog tarafından kabul edilmişti.

ABD Dışişleri Bakanlığından 24 Mart'ta yapılan açıklamada, Dışişleri Bakanı Blinken'ın 26-30 Mart'ta İsrail, Batı Şeria, Fas ve Cezayir'e seyahat edeceği duyurulmuştu.

Blinken'ın ziyaretleri kapsamında, İran ile nükleer anlaşma başta olmak üzere Rusya-Ukrayna savaşı, İsrail-Filistin meselesi ve İsrail ile Arap ülkeleri arasındaki normalleşme dahil birçok bölgesel konu hakkında temaslarda bulunacağı belirtilmişti.

'Dünya nükleer güce sahip bir İran'ı kaldıramaz'

Lapid, 26-30 Mart'ta İsrail'in yanı sıra Batı Şeria, Fas ve Cezayir'i içeren bölge ziyareti kapsamında ülkesine gelen ABD Dışişleri Bakanı Blinken'la görüşmesinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.


ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve İsrail Dışişleri Bakanı Yair Lapid

İsrailli Bakan, burada yaptığı konuşmada, Viyana'da İran ile devam eden nükleer müzakerelere değinerek, "Dünya, nükleer güce sahip bir İran'ı kaldıramaz. Dünya, İran Devrim Muhafızları örgütünün dünya çapında terörü yaymasını kaldıramaz" dedi.

'Fikir ayrılığımız var'

İran ile Viyana'da bir nükleer anlaşmaya varılması konusunda ABD ile aralarında "fikir ayrılığı bulunduğuna" işaret eden Lapid, şunları söyledi: "Nükleer anlaşma konusunda (ABD ile) aramızda fikir ayrılığı var. Ancak açık ve dürüst diyalog bizim ABD ile güçlü dostluğumuzun bir parçasıdır. İsrail ve ABD, İran'ın nükleer güç olmasını engellemek için beraber çalışmaya devam edecek.

Aynı zamanda İsrail, İran'ın nükleer programını durdurmak için gerekli olduğuna inandığı her ne olursa olsun yapacak. Ne olursa olsun. İran'ın tehditleri teorik değil. İran, İsrail'i yok etmek istiyor. Başarılı olamayacaklar. Buna izin vermeyeceğiz."

'ABD, Rusya'ya bağımlılığın azaltılması için AB'ye destek'

Rusya'nın Ukrayna'ya açtığı savaşa ilişkin konuşan Blinken da AB ülkelerinin enerji alanında Rusya'ya bağımlılığını azaltmak için ABD'nin onları desteklediğini vurguladı.

Rusya'nın saldırıları sonucu ülkelerini terk etmek zorunda kalarak Polonya'ya kaçan Ukraynalı mültecileri ziyaret ettiğine değinen Blinken, "Ukraynalı çocukların yarısından fazlasının yerinden edildiği"ne dikkati çekti.

Blinken, 26-30 Mart'ta İsrail, Batı Şeria, Fas ve Cezayir'i kapsayan bölge ziyaretinin amacına ilişkin ise "Çünkü burası dünyada ABD'nin hayati çıkarlara ve en yakın dostlarından bazılarına sahip olduğu bir bölge" ifadelerini kullandı.

'Sarsılmaz kararlılık devam edecek'

ABD'nin İsrail'in güvenliği konusundaki "sarsılmaz" kararlılığının devam edeceğini vurgulayan Blinken, "Başkan (Joe) Biden, geçtiğimiz günlerde geçen yılki Hamas ile yaşanan savaş dahil olmak üzere sayısız hayat kurtaran Demir Kubbe sistemi için 1 milyar dolar içeren fon tasarısını imzaladı" diye konuştu.

İsrailli mevkidaşıyla görüşmesindeki en başlıca konulardan birinin İran olduğunu belirten Blinken, şunları söyledi:

"İran'ın asla bir nükleer silah elde etmemesi için ikimiz de kesin ve kararlıyız. Rusya'nın Ukrayna saldırıları da bunun neden bu kadar önemli olduğunu hatırlatıyor. Nükleer silaha veya kapasiteye sahip bir İran daha da agresif olacaktır.

ABD, İran nükleer programının daha önce içinde bulunduğu ancak ABD anlaşmadan çekildiği için içinden kaçtığı kutuya geri konulması için (Viyana müzakerelerindeki) kapsamlı ortak eylem planına geri dönülmesinin en iyi yol olduğuna inanıyor."

'Güç yoluyla barış vizyonu'

İsrail Dışişleri Bakanı Yair Lapid, ABD ve İsrail’in "güç yoluyla barış vizyonunu" paylaştıklarını vurguladıktan sonra, görüşmelerde İran nükleer müzakerelerini ve Ukrayna’daki savaşı masaya yatırdıklarını söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken öte yandan Rusya’da rejim değişikliğini desteklemediklerini belirtti.

Lapid, İsrail ve ABD’nin nükleer bir İran’ı önlemek için birlikte çalışmaya devam edeceklerine de söz verdi.

Dünya Haberleri