İsrail Ateşkesi Kabul Etti

ABD'nin önerdiği ateşkes teklifini Netanyahu’nun dış politika danışmanı Ophir Falk kabul ettiklerini belirtti. Fakat anlaşmanın iyi olmadığını ve üzerine oynanması gerektiğinin de altını çizdi.

ABD Başkanı Biden dün Beyaz Saray'daki konuşmasında, İsrail'in, 3 aşamadan oluşan yeni bir ateşkes önerisi sunduğunu belirtmiş, ilk aşamada 6 haftalık ateşkes sürecinde, İsrail'in Gazze'deki yerleşim yerlerinden çekilmeyi ve tarafların elindeki rehinelerin bir bölümünün serbest bırakılmasını öngördüğünü söylemişti.

Görüşmelerin ardından The Sunday Times gazetesine konuşan, Netanyahu’nun dış politika danışmanı Ophir Falk, İsrail’in, Biden'ın açıkladığı Gazze Şeridi’nde 'ateşkes' önerisini kabul ettiğini belirterek, anlaşma için "üzerinde çalışılması gereken birçok ayrıntı olduğunu" vurguladı.

"ÜZERİNDE ÇALIŞILMASI GEREKİYOR"

Ateşkese dair değerlendirmelerde bulunan Falk, "üzerinde çalışılması gereken birçok ayrıntı olduğunu" belirterek, "İsrail’in hedefleri karşılanana kadar kalıcı ateşkes olmayacağını" öne sürdü.

Falk ayrıca, "İsrail anlaşmayı kabul etti ancak bu iyi bir anlaşma değil." ifadelerini kullandı.

DAHA ÖCE HAMAS AYNI TEKLİFLE GİTMİŞTİ

Biden'ın 31 Mayıs'ta duyurduğu İsrail'in Gazze'de 3 aşamalı yeni ateşkes önerisinin, yaklaşık 4 ay önce Hamas'ın Mısır ve Katar üzerinden sunduğu esir değişimi ve ateşkes teklifinden pek farklı olmaması tartışma yarattı.

Siyasi gözlemciler, iki ateşkes önerisi arasında öne çıkan en büyük farkın, Hamas'ın teklif sunduğu dönemde İsrail'in saldırıları nedeniyle toplam sivil can kaybı 27 bin civarındayken şimdi ise 37 bine yaklaşması olduğuna dikkati çekiyor.

Dünya Haberleri