İspanya Savunma Bakanı Margarita Robles, İspanya Kralı 6. Felipe ile birlikte Albacete kentinde düzenlenen İspanyol Hava Kuvvetleri ve Uzay Kuvvetlerinin BACSI teknoloji gösterimi günleri etkinliğinde konuştu. Robles, NATO'nun güvenlik gerekçeleriyle Irak'taki misyonunu yeniden düzenleme kararı aldığını belirterek, İspanya'nın bu ülkede konuşlandırılmış askeri personelinin tahliyesi ve yeniden yerleştirilmesi için hazırlık yaptığını duyurdu.
"IRAK'TAKİ VARLIĞIMIZIN İKİ TEMEL SEBEBİ VARDI"
Bakan Robles, basına yaptığı açıklamada İspanya'nın bölgedeki askeri varlığının gerekçelerini hatırlattı. Robles, bu varlığın "IŞİD'i yenmek için kurulan uluslararası koalisyon ve Irak'taki NATO misyonu ile Irak yetkililerine güvenlik ve savunma kurumlarının geliştirilmesi ve güçlendirilmesi konusunda danışmanlık yapmak olmak üzere iki temel sebebe dayandığını" ifade etti.
NATO'DAN 'GÜVENLİK' ODAKLI YENİ DÜZENLEME
İspanya resmi haber ajansı EFE, Madrid yönetiminin aldığı bu askeri personeli tahliye kararının arkasında NATO Sözcüsü Allison Hart'ın açıklamalarının bulunduğunu aktardı. Hart, EFE'ye verdiği demeçte, "en önemli olanın NATO personelinin güvenliği olduğunu" vurguladı. Sözcü, doğrudan bu güvenlik gereksinimini işaret ederek NATO'nun Irak'taki misyonunda "düzenleme yapılacağını" bildirdi.
MAYIS AYINDAKİ DEVİR TESLİM ÖNCESİ 71 ASKER DÖNÜYOR
İspanya Savunma Bakanlığı kaynaklarının paylaştığı verilere göre, NATO'nun Irak'taki misyonu Ekim 2014'te başladı ve İspanya bu göreve 71 askeri personel ile destek veriyor. İspanyol askerleri, bölgedeki faaliyetleri kapsamında Ekim 2018'den bu yana Irak hükümetine ulusal güvenlik yapısı ve profesyonel askeri eğitim sisteminin geliştirilmesi konusunda da danışmanlık yapıyor.
Söz konusu her iki misyonun görev süresi yakın zamanda bu yıl sonuna kadar uzatılmıştı. Ayrıca NATO'nun Irak'taki misyonunun komuta görevinin mayıs ayında İspanya'ya geçmesi planlanıyordu. Tahliye hazırlıkları, devir teslim takvimine aylar kala başlamış oldu. (AA)