IŞİD'in üstlendiği saldırıda zanlı kanlı giysileriyle teslim oldu

Solingen'deki bıçaklı saldırıda üç kişi öldü, sekiz kişi yaralandı; saldırgan, IŞİD'in üstlendiği eylemi gerçekleştirdiği iddiasıyla gözaltına alındı. Zanlının 26 yaşındaki Suriyeli Issa al H. olduğu ve olaydan sonra kanlı giysileriyle teslim olduğu bildirildi.

Almanya'nın Solingen kentinde, bir festival sırasında düzenlenen bıçaklı saldırıda üç kişi yaşamını yitirdi, beşi ağır toplam sekiz kişi yaralandı.

Saldırıyı gerçekleştirdiği düşünülen zanlının yakalanması için başlatılan geniş çaplı arama, 24 saatten uzun süren bir çabanın ardından sonuçlandı. Kuzey Ren-Vestfalya Eyaleti İçişleri Bakanı Herbert Reul, "Gerçek şüpheli yakalandı" açıklamasında bulundu.

Saldırının ardından yapılan ilk gözaltılar arasında Kırgızistan vatandaşı 15 yaşındaki bir çocuk ve olay öncesi saldırganla görüştüğü iddia edilen bir kişi yer aldı. Çocuk hakkında "suçu bildirmemekten" işlem yapılırken, gözaltına alınan diğer kişinin saldırıyla bağlantılı olmadığı belirtildi.

SALDIRGAN KENDİSİ TESLİM OLDU

İlerleyen saatlerde, saldırının gerçekleştiği yerin birkaç yüz metre yakınındaki bir göçmen merkezinde yapılan aramada, saldırıda kullanılan bıçağın bulunduğu ve bir erkeğin gözaltına alındığı bildirildi.

Saldırıyı gerçekleştiren asıl şüphelinin gözaltına alınan kişilerden biri olmadığı açıklanırken, Spiegel'in haberine göre saldırganın polis devriyesine teslim olduğu belirtildi. Şüphelinin, kıyafetlerinin kirli ve kanlı olduğu aktarıldı.

"FİLİSTİNLİ MÜSLÜMANLARIN İNTİKAMINI ALMAK"

Düsseldorf polisi, saldırganın 26 yaşındaki Suriyeli Issa al H. olduğunu doğruladı. Deyr ez Zor kökenli Issa H.'nin, Aralık 2022'de Almanya'ya sığınma başvurusunda bulunduğu öğrenildi. Saldırganın teslim olduğu sırada üzerindeki kanlı giysilerin hâlâ üzerinde olduğu ifade edildi. IŞİD, saldırıyı üstlenerek, eylemin "Filistinli Müslümanların intikamını almak" amacıyla gerçekleştirildiğini açıkladı.

Saldırganın olduğu iddia edilen fotoğraf

Federal Başsavcılık, zanlı hakkında üç cinayet ve birçok kişiyi öldürmeye teşebbüs suçlamalarıyla birlikte IŞİD üyesi olduğu şüphesiyle de soruşturma yürütüyor. Zanlının bugün hakim karşısına çıkarılması bekleniyor.

Saldırı, Almanya'nın doğu eyaletlerinde 1 Eylül'de yapılacak yerel seçimler öncesinde göçmen karşıtı aşırı sağcı AfD partisinin desteğinin artabileceği yorumlarına yol açtı. Saksonya ve Thüringen eyaletlerinde 1 Eylül'de, Brandenburg'da ise 22 Eylül'de sandık başına gidilecek. Anketler, bu üç eyalette AfD'nin önde olduğunu gösteriyor.

SALDIRI DETAYLARI

Cuma akşamı saat 21:40 civarında, Solingen'deki 650. yıl dönümü festivalinde bir kişi elindeki bıçakla kalabalığa rastgele saldırdı. Boyunlardan hedef aldığı kurbanlar arasında 56 ve 67 yaşlarındaki iki erkek ile 56 yaşındaki bir kadın hayatını kaybetti.

Organizasyon yetkilileri, panik yaşanmaması için konseri birkaç dakika daha sürdürdü, ancak festivalin diğer etkinlikleri iptal edildi. Yüzlerce kişi, saldırının yapıldığı alanda kurbanlar anısına mum ve çiçek bıraktı.

Dünya Haberleri