İran'dan dron yanıtı: Ukrayna'ya karşı silah gönderme politikamız yok

Ukrayna'nın İran'a yönelik Rusya'ya insansız hava aracı (İHA) gönderdiği iddialarıyla başlayan dron krizinde sular durulmuyor. İran Dışişleri'nden konuya ilişkin yapılan açıklamada, Ukrayna'ya karşı silah gönderme politikaları olmadığı ifade edildi.

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, İran’ın Rusya ile savunma iş birliği olduğunu ancak Ukrayna'ya karşı silah ve insansız hava aracı göndermek gibi bir politikalarının olmadığını söyledi.

Dışişleri Bakanı Abdullahiyan kişisel Twitter hesabından yaptığı paylaşımda Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ile görüştüğünü açıkladı.

Abdullahiyan paylaşımında, Borrell’e açık politikalarının Ukrayna’da savaşa ve gerginliğe karşı çıkmak olduğunu hatırlattığını belirtti. İran füzelerinin Ukrayna'ya karşı kullanılmak üzere Rusya'ya gönderildiği iddiasının asılsız olduğunu söyleyen Abdullahiyan, "Rusya ile savunma iş birliğimiz var ancak Ukrayna'ya karşı silah ve insansız hava aracı göndermek kesinlikle politikamız değil" ifadelerini kullandı.

Ne olmuştu?

Ukrayna ordusu ve ABD istihbaratı Rusya'nın İran yapımı dronları kullandığını söylüyor. ABD'li yetkililer Temmuz ayında CNN'e yaptıkları açıklamada İran'ın Tahran'ın güneyindeki Kaşan Havaalanı'nda Rusya'ya Shahed serisi insansız hava araçlarını tanıtmaya başladığını söylemişti. Ağustos ayında ise ABD'li yetkililer Rusya'nın bu insansız hava araçlarını satın aldığını ve ordusuna bunları nasıl kullanacakları konusunda eğitim verdiğini öne sürmüştü. Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski'ye göre Rusya İran'dan 2.400 adet Shahed-136 insansız hava aracı sipariş etti.

Öte yandan ABD'nin önde gelen gazetelerinden The New York Times da Rusya'nın satın aldığı insansız hava araçlarında (İHA) yaşanacak sorunlarla ilgilenmeleri için İran'ın Kırım'a İHA eğitmenleri gönderdiğini yazmıştı.

Dron tartışmaları devam ederken Avrupa Birliği üye ülkeleri de İran'a karşı yaptırım kararı aldıklarını duyurdu. AB tarafından yapılan açıklamada, "AB ülkeleri, dron teslimatlarından sorumlu üç kişi ve bir kuruluşun mal varlıklarını dondurma kararı aldı, daha önceki yaptırım listesinde yer alan dört İranlı kuruluşa daha yaptırım uygulamaya hazır" denildi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de yaptığı açıklamada, İran'ın Rusya'ya İHA gönderdiğine dair ellerinde istihbarat bulunduğunu ifade etti.

halktv.com.tr // Dış Haberler Servisi

Dünya Haberleri