Rusya ve Ukrayna savaşı devam ederken son günlerde en fazla tartışma yaratan konulardan biri de İran'ın Rusya'ya gönderdiği iddia edilen Şahid-136 dronlarıydı.
İran tarafından Cumartesi günü yapılan açıklamada, Rusya'nın Ukrayna altyapılarını vurmak için kullandığı Şahid-136 dronlarının Moskova'ya satıldığı kabul edildi. Ancak İranlı yetkililer sözkonusu sevkiyatın savaş başlamadan önce yapıldığını iddia ettiler.
İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, az sayıda dron sevkiyatının gerçekleştirildiğini doğrularken Rusya'ya yapılan bu gönderimlerin, 24 Şubat'ta başlayan Ukrayna işgalinden birkaç ay önce yapıldığını ifade etti.
Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, Tahran yönetiminin yalan söylediğini vurgulayarak Kiev güçlerinin her gün en az 10 insansız hava aracı düşürdüklerini belirtti.
'Yaygara koparıyorlar'
Dron krizinin başladığı günden bu yana İran tarafından yapılan en ayrıntılı açıklamada, Dışişleri Bakanı Abdullahiyan Tahran'ın Moskova'ya sevkiyatının sürdüğü iddialarını reddetti.
İran'ın resmi haber ajansı IRNA'ya verdiği demecinden Abdullahiyan, "Batılı ülkeler tarafından, İran'ın Ukrayna'daki savaşa yardım etmek için Rusya'ya füze ve insansız hava aracı sağladığı yönünde koparılan yaygaralar, özellikle füze kısmı, tamamen yanlış" dedi.
Batı ülkeleri tarafından gündeme getirilen silah sevikyatında özellikle füze kısmının yanlış olduğunun altını çizen İran Dışişleri Bakanı, insansız hava aracı sevkiyatının doğru olduğunu ancak bu sevkiyatların da savaş başlamadan önce gerçekleştirildiğini sözlerine ekledi.
Dron krizi
İran'ın Rusya'ya Ukrayna savaşında kullanması için SİHA gönderdiği iddiaları sonrasında Kiev, Tahran yönetiminin "Rusya'ya silah tedarik ettiği" gerekçesiyle 23 Eylül'de İran'ın Kiev Büyükelçisi Menuçehr Muradi'nin akreditasyonunu geri çekme ve büyükelçilikteki diplomat sayısını önemli ölçüde azaltma kararı almıştı.
Kiev yönetimi, Rusya’nın 17 Ekim'de başkent Kiev'e SiHA’larla düzenlediği saldırının İran tarafından Rusya'ya verilen Şahid-136 tipi kamikaze insansız hava araçlarıyla gerçekleştirildiğini duyurmuş ve İran ile diplomatik ilişkileri tamamen kesmeye hazırlandığını açıklamıştı.
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov ise yaptığı açıklamada, Ukrayna'da İran SİHA'larının kullanıldığına yönelik iddiaları yalanlamıştı.
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Vedant Patel de 18 Ekim'deki basın toplantısında, İran silahlarının Ukrayna'da askeri ve sivil hedeflere karşı kullanıldığına dair çok geniş kapsamlı kanıtlara sahip olduklarını ve Washington'un faillere karşı yaptırım uygulayabileceğini söylemişti.
İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani ise aynı gün konuyla ilgili yaptığı açıklamada, iddiaları bir kez daha yalanlayarak, bu ithamların giderilmesi için Ukrayna ile görüşmeye hazır olduklarını duyurmuştu.
Washington Post gündeme getirmişti
Amerikan "Washington Post" gazetesi, ABD ve Batılı güvenlik yetkililerine dayandırdığı haberinde, İran'ın Rusya'ya SİHA'ların yanı sıra füzeler de gönderme konusunda anlaştığını yazmıştı.
ABD, İngiltere ve Fransa, İran'ın Rusya'ya silah sistemleri satmasının 2015'te imzalanan nükleer anlaşmayı destekleyen Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) 2231 sayılı kararına aykırı olduğunu savunuyor.
AB ve İngiltere, 20 Ekim'de Rusya'ya insansız hava aracı sattığı iddiasıyla İran'a yaptırım kararları almıştı. E3 olarak adlandırılan İngiltere, Fransa ve Almanya da 21 Ekim'de BM'ye suçlamaların soruşturulması çağrısında bulunmuştu.
halktv.com.tr // Dış Haberler