30 yaşındaki Zahra Sedighi Hamadani ve 24 yaşındaki Elham Chubdar adlı iki kadının İran'ın kuzeybatısındaki Urmiye kentinde mahkeme tarafından, "yeryüzünde ahlaksızlığı yayma suçundan" ölüm cezasına çarptırıldığını söyledi. Ceza sanıklara, Urmiye hapishanesinin kadınlar koğuşunda gözaltında tutuldukları sırada tebliğ edildi.
İran yargısı kısa bir açıklama yaparak iki aktiviste idam cezasının verildiğini doğruladı.
Türkiye'ye kaçmaya çalışırken yakalanmış
Uluslararası Af Örgütü, 30 yaşındaki Zehra Sedighi-Hamadani'nin Irak’ın Kürdistan bölgesinde LGBTİ+ mensuplarının maruz bırakıldığı ihlaller hakkında Mayıs 2021’de yayınlanan bir BBC belgeselinde görünmesinin ardından Ekim 2021 başında Erbil’de Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin birincil güvenlik ve istihbarat servisi olan Asayiş tarafından gözaltına alındığını ve 21 gün boyunca alıkonulduğunu aktardı.
Örgüte göre, Hamadani Türkiye’den sığınma talep etmeye karar verdi. CBS News'un aktardığı haberde Hamadani'nin, Türkiye'ye gitmeye çalışmadan önce bir kez daha İran'a geçtiği kaydedildi. Burada İran polisi tarafından tutuklanarak iki ay boyunca hapiste kaldı.
'Kendimize sadık kalacağız'
Gözaltında tutulduğu süre boyunca istihbarat ve güvenlik görevlilerinin onu dayak, elektrik şoku ve uzun süreli hücre hapsi dahil işkence ve diğer türde kötü muameleye maruz bıraktığını söyledi. Serbest bırakıldıktan sonra devamlı olarak yeniden gözaltına alınma endişesi yaşadığını aktardı.
Sedighi Hamadani, Irak Kürdistanı'ndan ayrılmadan önce, güvenli bir yere ulaşamaması ihtimaline karşı Almanya kökenli İran LGBTİ+ Hakları Örgütü 6Rang'a kamuyla paylaşmak üzere videolar göndermişti. Hamadani videolardan birinde, "Biz LGBTİ topluluğu olarak acı çekiyoruz. İster ölümle ister özgürlükle olsun, kendimize sadık kalacağız" sözlerini söylediği görülüyor.
'İran'a baskı yapmaları talep ediyoruz'
6Rang'ın koordinatörü Şadi Emin AFP'ye verdiği demeçte, "Şimdi Almanya ve diğer yabancı hükümetlerden iki kadının serbest bırakılması için İran'a baskı yapmalarını talep ediyoruz" dedi ve sözlerine, "İran'da ilk kez bir kadın cinsel yönelimi nedeniyle ölüm cezasına çarptırılıyor" şeklinde devam etti.
Aktivistler, İran'ın LGBTİ+ bireylerine yönelik muamelesini sık sık kınıyor. İran'da eşcinsellik yasak ve ülkenin ceza kanunu, bu cinsel yönelimi hem kadınlar hem de erkekler açısından suç sayıyor.