İran'daki İdamlara Karşı Protestoya Katılan Gazeteciye İdam Cezası

İran'daki idamlara karşı düzenlenen protestolara katıldığı gerekçesiyle tutuklanan Kürt gazeteci ve kadın hakları savunucusu Peşxan Ezizi, "silahlı ayaklanma ve isyana karışma" suçundan idam cezasına çarptırıldı.

İran'da, Kürt gazeteci ve kadın hakları savunucusu Peşxan Ezizi (Pakhshan Azizi)'ye idam cezası verildi.

Yargıç İman Afshari Başkanlığı'ndaki Tahran Devrim Mahkemesi 26. Şubesi tarafından verilen kararda, Ezizi'nin "İslam hükümetine karşı silahlı ayaklanma başlatan ve liderleri isyana karışan gruplara üyelik" suçundan idama mahkum edildiği belirtildi.

İlk derece mahkemenin kararına, karşı yüksek mahkemeye itiraz hakkı bulunuyor.

Pexşan Ezizi, 4 Ağustos 2023 tarihinde Tahran'ın Harazi kasabasında İran İstihbarat Güçleri tarafından gözaltına alındı. 11 Aralık 2023'te tutuklanan Ezizi, Evin Hapishanesi'nde 209 numaralı koğuştan kadınlar koğuşuna nakledildi. Hapishaneden yazdığı mektuplarda gözaltı sürecinde ağır işkenceye maruz kaldığını anlatan Ezizi'nin hukuki temsiliyet, adil yargılanma hakkı gibi temel haklarından mahrum bırakıldığı bildirildi.

Daha önce, 16 Kasım 2009'da Tahran'da yaşayan Kürt öğrencilerin idamlara karşı düzenlediği protestolara katıldığı gerekçesiyle tutuklanan Ezizi, 4 ay tutuklu kaldıktan sonra kefaletle serbest bırakılmıştı. Tahliyesinin ardından, Kürt kadınlarının yaşamlarını araştıran Ezizi, son olarak Evin Hapishanesi'nden yazdığı mektupta yaşadığı işkenceleri kamuoyuna duyurmuş ve mücadeleyi büyütme çağrısında bulunmuştu.

Dünya Haberleri