İran’da Reformist Liderin Kızı Üniversitesinden Atıldı

İran’ın reformist lideri Mir Hüseyin Musevi’nin kızı Zehra Musevi, başörtüsü serbestliği konusunda destek verdiği için üniversiteden kalıcı olarak atıldı.

İran'ın ünlü reformist lideri Mir Hüseyin Musevi’nin kızı Yeşil Hareketin liderlerinden Zehra Musevi, Şii rejiminin baskısı altında kalarak üniversiteden kalıcı olarak atıldı.

20 yıldır Zehra Sanat Üniversitesi'nde öğretim üyeliği yapan Musevi, "isteğe bağlı başörtüsü" konusunda destek verdiği gerekçesiyle görevden alındı.

Şarkul Avsat'ta yer alan habere göre, Zehra Musevi, Instagram hesabından paylaştığı belgelerle "Son seçimlerin ortasında ikinci kez üniversiteden atıldım" diyerek, yaşadığı mağduriyeti duyurdu. Musevi'nin belgelerde, "Başörtüsü tartışmalarında öğrencileri desteklediği için" görevden alındığı ifade ediliyor.

"GÜVENLİK KURUMLARI BAŞROLÜ OYNADI"

Üniversite güvenliği, Musevi'nin öğrencilerle başörtüsü serbestliği konusunda tartışmalara girdiğini ve bu yüzden atıldığını belirtti.

Musevi’nin görevden alınması, İran’daki politik ve sosyal baskı atmosferini gözler önüne seriyor. 20 yıllık akademik kariyerinin ardından üniversiteden atılan Musevi, bu süreçte yaşadıklarını “Güvenlik kurumlarının politik oyunları” olarak nitelendiriyor.

SERBEST KIYAFET HAKKI İÇİN MÜCADELE ETTİ

Zehra Musevi, son yıllarda özgürlük ve reform taleplerini destekleyen çalışmalarıyla dikkat çekmişti. Öğrencilerinin başörtüsü takma zorunluluğuna karşı verdiği destek, İran'ın baskıcı rejimiyle olan çatışmasının sebebi oldu.

Dünya Haberleri