İran'da Mahsa Amini için şarkı yapmak da yasak

İran'da 22 yaşındaki Mahsa Amini'nin saçının bir kısmı göründüğü gerekçesiyle gözaltına alındıktan sonra yaşamını yitirmesinin ardından başlayan eylemler bugün 16. gününe girdi. Mahsa Amini için sosyal medya hesabından “Beraye” (İçin) isimli şarkı yayınlayan ve kısa sürede milyonlarca dinleyiciye ulaşan sanatçı Şhervin Hajipour ile sunucu ve yönetmen Mehran Mudiri, dün gözaltına alındı.

22 yaşındaki Mahsa Amini, 13 Eylül'de, zorunlu başörtüsü yasalarını uygulayan ve 'ahlak polisi' olarak adlandırılan İrşad devriyeleri tarafından saçının bir kısmı göründüğü gerekçesiyle gözaltına alındı. Gözaltında dövülerek komaya sokulan Amini, 16 Eylül'de yaşamını yitirdi. Amini'nin ölümüyle başlayan ve ülke geneline yayılan eylemler bugün 16 gününe girdi. Rejim güçlerinin sert müdahalesi sonucu şu ana kadar en az 83 kişi yaşamını yitirdi, yüzlerce kişi yaralandı ve iki binden fazla kişi gözaltına alındı.

'İçin' milyonlara ulaştı

İran’da rejim karşıtı protestolar devam ederken Mahsa Amini için yaptığı "Beraye" (İçin) adlı şarkıyı sosyal medya hesabından yayınlayan ve kısa sürede milyonlarca dinleyiciye ulaşan sanatçı Şervin Hacıpur dün, gözaltına alındığı bildirildi. İranlı Öğrenciler Haber Ajansı İSNA’nın haberine göre sanatçı Hacıpur gösterilere destek mesajı yayınladığı gerekçesiyle gözaltına alındı. Şarkısında toplumsal sorunlara değinen Hacıpur’un gözaltına alınması sonrasında Türkiye'de de sanatçılar dahil olmak üzere birçok ünlü isim "Beraye" şarkısını şahsi hesaplarına paylaşarak destek mesajı verdi.

Yönetmen Mudiri de gözaltında

Yarı resmi haber ajansı Tasnim'e göre, 24 Eylül'de İran’dan ayrılan sunucu ve yönetmen Mehran Mudiri ise dün sabah ülkeye dönüş yaptı ve varışta pasaportuna el konuldu. Gözaltına alınan Mudiri’nin geçtiğimiz günlerde protestoculara destek veren bir video yayınlayarak ülkede “gösterileri kışkırttığı” öne sürüldü. Daha önce de milli futbol takımının eski oyuncusu Hüseyin Mahini ile gazeteci Elahe Muhammedi’nin "gösterileri kışkırtmak" gerekçesiyle tutuklandığı bildirilmişti.

Dünya Haberleri