İran'da Amini protestolarının acı bilançosu

İran'da Mahsa Amini'nin "ahlak polisi" olarak bilinen İrşad devriyeleri tarafından gözaltına alındıktan sonra gördüğü şiddet sonucu hayatını kaybetmesini takiben başlayan protestolarda 185 kişinin hayatını kaybettiği ortaya çıktı. Bilançoyu açıklayan insan hakları örgütü, ölenlerin 19'unun reşit olmadığını kaydetti.

Tahran'da 13 Eylül'de "ahlak polisi" olarak bilinen İrşad devriyeleri tarafından gözaltına alındıktan sonra gördüğü şiddet sonucu hayatını kaybeden 22 yaşındaki Mahsa Amini için düzenlenen gösterilerde bugüne kadar 185 kişinin hayatını kaybettiği kaydedildi.

Norveç merkezli İran İnsan Hakları Örgütü'nün açıkladığı son verilere göre, protestolarda hayatını kaybeden 185 kişiden 19'u çocuktu.

İngiliz haber ajansı Reuters'ın aktardığına göre, insan hakları örgütü tarafından yapılan açıklamalarda şu ifadeler kaydedildi: "Aralarında 19'u çocuk olan 185 kişi İran çapında devam eden protestolar sonucu öldürüldü. En fazla ölüm ise Sistan-Beluçistan bölgesinde yaşandı."

Örgüt tarafından yapılan açıklamanın devamında en fazla kişinin öldüğü bölge olarak belirtilen Sistan-Beluçistan'da hayatını kaybedenlerin sayısının toplam sayısının yaklaşık yarısı olduğu kaydedildi.

Gerçek mermi kullanıldığı yönündeki iddiaları yalanlayan İran hükümeti ise Amini'nin öldürülmesiyle başlayan protestoların ABD dahil olmak üzere ülkenin düşmanı olanlarca yapılan bir komplo olduğunu ileri sürmeye devam ediyor. İran hükümetinin yaptığı açıklamalarda, protestoların başladığı günden bu yana 20 güvenlik gücünün öldürüldüğü ifade edildi.

Ne olmuştu?

Tahran'da 13 Eylül'de "ahlak polisi" olarak bilinen İrşad devriyeleri tarafından gözaltına alındıktan sonra gördüğü şiddet sonucu hastaneye kaldırılan 22 yaşındaki Mahsa Amini'nin 16 Eylül'de yaşamını yitirmesi ülkede infiale yol açmıştı.

Amini'nin 17 Eylül'de memleketi Sakkız kentindeki cenaze töreni sonrasında başlayan gösteriler, ülkenin birçok kentine yayılmıştı. İran devlet televizyonu, 24 Eylül'de, şiddete dönüşen gösterilerde aralarında güvenlik güçlerinin de olduğu 41 kişinin hayatını kaybettiğini duyurmuştu. Olaylarda binlerce kişinin de gözaltına alındığı belirtiliyor.

halktv.com.tr // Dış Haberler

Dünya Haberleri