Haftalık basın toplantısında gündeme dair soruları yanıtlayan İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Bekayi, İran'ın Esad hükümetinin devrilmesinden önce uzun bir süre Suriye muhalif gruplarıyla temas halinde olduğunu belirtti, fakat şuanda doğrudan irtibatta olmadıklarını söyledi.
"SURİYE YÖNETİMİYLE DOĞRUDAN İRTİBATIMIZ YOK"
Ülkesinin Suriye politikasına ilişkin açıklamalarda bulunan Bekayi, İran'ın önceden Suriye'ye müdahalesinin 'IŞİD'in ilerlemesini önlemek' amacıyla olduğunu öne sürerek, "Geçmişte bazı gruplarla iletişimdeydik. Ancak, Suriye'deki mevcut yönetimle doğrudan bir bağlantımız bulunmamaktadır." dedi.
Son gelişmelerden sonra Suriye'de hiç bir İran vatandaşının bulunmadığını belirten Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, "Suriye'deki belirsizlikten dolayı, vatandaşlarımızın Suriye'ye gitmesini tavsiye etmiyoruz. Diplomat ve askeri danışmanlarımız Suriye'den çıktı. Şu an Suriye'de İran vatandaşı bulunduğunu sanmıyorum." açıklamasında bulundu.
"TÜRKİYE İLE FİKİR ALIŞ VERİŞİNDE BULUNUYORUZ"
Türkiye ile Suriye konusunda fikir alış verişinde bulunduklarını dile getiren Bekayi, "Bölge ve Suriye'deki gelişmelere dahil olan her aktör ve taraf, olaylara ilişkin kendi özel anlatılarına sahip. Ancak, bu anlatıların tamamı bizim tarafımızdan kabul edilmek zorunda değildir." ifadelerini kullandı.
İSRAİL'İN FİLİSTİN İŞGALİ
İsrail'in Filistin'de yürüttüğü işgal politikasıyla ilgili de konuşan Bekayi, BM Genel Kurulu'nun 2007'den beri Siyonist rejimin çevre sorunlarından sorumlu olduğunu dile getirdiğini, Filistin doğal kaynaklarının ihlal edildiğini ve son kararın Filistin halkının kendi kaderini tayin hakkıyla uyumlu olduğunu sözlerine ekledi.
BM Genel Kurulu'nun son günlerde yayınladığı bir diğer kararda, Uluslararası Adalet Divanı'nın (UAD) Siyonist rejimin Yakın Doğu'daki Filistin Mültecileri için Birleşmiş Milletler Yardım ve Çalışma Ajansı'nın (UNRWA) faaliyetlerini durdurma politikası hakkında danışma görüşü talep ettiğini de sözlerine ekledi.