İran Seçimleri İkinci Tura Kaldı

Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin ölümüyle erkene alınan İran Cumhurbaşkanlığı seçimleri yapıldı. Yeterli oyu alamadığı için seçimler ikinci tura kaldı.

İran İçişleri Bakanlığı Seçim Merkezi Sözcüsü Muhsin İslami, bakanlık binasındaki seçim merkezinde düzenlediği basın toplantısında, son seçimlere katılım oranını açıkladı.

SEÇİMLERE KATILIM YÜZDE 40

Ülke genelinde yaklaşık 62 milyon seçmen için 59 bin merkezde kurulan sandıklarda toplam 24 milyon 535 bin 185 oy kullanıldığını belirten İslami, katılımın yüzde 40 civarında gerçekleştiğini ifade etti.

EN DÜŞÜK KATILIMLI SEÇİM

İslami, Tahran ve Kum eyaletlerinde katılım oranlarının son cumhurbaşkanlığı seçimlerine göre artış gösterdiğini kaydetti. Ancak genel katılım oranı, 18 Haziran 2021'de yapılan ve yüzde 48,8 ile en düşük katılımlı cumhurbaşkanlığı seçimlerinin gerisinde kaldı.

PEZEKİŞYAN VE CELİLİ YARIŞACAK

Seçimin ilk turunda, Pezeşkiyan 10 milyon 415 bin 191 oy alarak yüzde 42,5 oy oranına ulaştı. Muhafazakar aday Celili ise 9 milyon 473 bin 298 oy ile yüzde 38,6 oy oranını elde etti. Bu sonuçlara göre, Pezeşkiyan ve Celili, 5 Temmuz'da yapılacak ikinci tur seçimlerde yeniden yarışacak.

Diğer adaylardan Muhammed Bakır Kalibaf yüzde 13,8 oy oranıyla üçüncü, Mustafa Purmuhammedi ise yüzde 0,8 ile dördüncü sırada yer aldı. İslami, geçersiz oyların sayısının da 1 milyon 56 bin 159 olduğunu belirtti.

Pezeşkiyan, eski Cumhurbaşkanları Muhammed Hatemi ve Hasan Ruhani ile eski Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif'in desteğini alarak seçim kampanyalarında ülkedeki etnik ve mezhebi ayrımcılığa ve zorunlu başörtüsü sorununa vurgu yaptı. Ekonomi ve adalet konusundaki sorunları çözme vaadinde bulundu.

Dünya Haberleri