Irak güvenlik güçleri ile Şii lider Mukteda es-Sadr destekçileri arasında dün geceden bu yana yaşanan çatışmalarda ilk belirlemelere göre 15 kişinin hayatını kaybettiği ifade edildi. Yetkililer Mukteda El Sadr'a sadık göstericilerin başkanlık sarayını basmasının ardından onlarca kişinin de yaralandığını açıkladı.
Irak'ın başkenti Bağdat'ta son yıllarda yaşanan en büyük şiddet olaylarında tarafların karşılıklı ateş açmasıyla gece boyunca sokaklarda gerilim devam etti. Çatışmaların çoğu, hükümet binaları ve yabancı elçiliklerin bulunduğu kentin "Yeşil Bölge" olarak adlandırılan alanın çevresinde yoğunlaştı. Hollanda büyükelçiliği çalışanlarını, çatışmalar nedeniyle Alman misyonuna taşınmak zorunda kaldı. Irak'ta yaşanan şiddet olayları, Sadr'ın dün siyasetten çekildiğini açıklamasının ardından patlak verdi. Ülkenin geçici başbakanı, sükûnet çağrısında bulundu ve bazı şehirlerde tansiyonun yükselmesi ardından ülke çapında sokağa çıkma yasağı ilan edildi.
Güvenlik yetkilileri sözkonusu çatışmaların bir kısmının Sadr'a bağlı olan "Barış Tugayları" ile Irak ordusu arasında yaşandığını söyledi. Sosyal medyada paylaşılan videolarda bazı savaşçıların roket güdümlü el bombaları (RPG) da dahil olmak üzere ağır silahlar kullandığı görülüyor.
350 gösterici yaralandı
İran çatışmalar nedeniyle Irak'la olan sınırlarını kapatırken Kuveyt de vatandaşlarına ülkeyi derhal terk etmeleri çağrısında bulundu. AFP haber ajansına göre, sağlık görevlileri Sadr'ın 15 destekçisinin vurularak öldürüldüğünü ve yaklaşık 350 göstericinin de yaralandığını söyledi.
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres'in sözcüsü olaylardan endişe duyduğunu söyledi ve "durumu yatıştırmak için acil adımlar atılması" çağrısında bulundu.
Kabine toplantıları askıya alındı
Geçici başbakan ve Sadr'ın müttefiki Mustafa El Kazımi ise kabine toplantılarını askıya aldı ve etkili din adamından müdahale ederek şiddeti durdurmasını istedi.
Sadr'dan açlık grevi çıkışı
Sadr'ın üst düzey bir yardımcısı daha sonra Irak devlet haber ajansı INA'ya yaptığı açıklamada Sadr'ın şiddet ve silah kullanımı durana kadar açlık grevi yapacağını duyurduğunu söyledi.
Sadr'ın rakip Şii lider ve partileri Irak siyasi sisteminde reform yapmayı reddetmekle suçlayarak siyasi hayattan çekildiğini açıklamasının ardından şiddet olayları gün boyu devam etti.
Ne olmuştu?
Irak'ta Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr dün siyasetten tamamen çekildiğini duyurmuştu. Şii dini ve siyasi lider Sadr, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Siyasi işleri bıraktığımı ve siyasetten tamamen çekildiğimi ilan ediyorum. Babamın mezarı, tarihi eser kurumuyla Sadr ailesinin müzesi hariç tüm kurumları kapatma kararı aldım" ifadesini kullanmıştı.
halktv.com.tr // DIŞ HABERLER