Ankara-Berlin hattında geçtiğimiz aylarda büyük gerilime sebep olan ve en sonunda Alman askerlerinin İncirlik Üssü'nden ayrılmasıyla sonuçlanan olayların ardından sıcak bir gelişme yaşandı. Ürdün'e gitmeye karar veren 250 Alman askeri kendini şeriat kanunlarına dokunulmazlık verilip verilmemesi tartışmasının içinde buldu.
Ankara-Berlin hattında geçtiğimiz aylarda büyük gerilime sebep olan ve en sonunda Alman askerlerinin İncirlik Üssü'nden ayrılmasıyla sonuçlanan olayların ardından sıcak bir gelişme yaşandı. Ürdün'e gitmeye karar veren 250 Alman askeri kendini şeriat kanunlarında dokunulmazlık verilip verilmemesi tartışmasının içinde buldu.
Son dönemde gerilen Almanya-Türkiye ilişkilerinin fitilini ateşleyen olaydı İncirlik Üssü… Alman vekillerin, İncirlik Üssü’ndeki Alman askerlerini ziyaretine Ankara’dan ret çıkmasının ardından ilişkiler gerilmiş ve her iki taraf da sert açıklamalarda bulunmuştu.
Bu gelişmelerin ardından Almanya 250 askerini İncirlik’ten çıkararak Ürdün’e taşınmaya karar vermişti. O dönemde hem Almanya Başbakanı Angela Merkel hem de Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, Ürdün’ün Türkiye’den çok daha mantıklı bir tercih olduğuna dair ifadeler kullanmıştı. Fakat Berlin’in hesabı çarşıya uymadı.
Almanya’nın saygın haber dergilerinden Spiegel, Ürdün’den şeriat tartışmasının gündemde olduğunu öne sürdü. Derginin elde ettiği bilgilere göre Türkiye’den Ürdün’e giden Alman askerlerinin Ürdün’de şeriat kanunlarına dokunulmazlık istediği ve Almanya-Ürdün hattında bunun müzakeresinin yaşandığı ortaya çıktı.
Şeriat kurallarının kısmen geçerli olduğu Ürdün’de Berlin, askerlerine tam dokunulmazlık isterken Ürdün yönetiminin bu denli geniş çaplı bir dokunulmazlık vermeye sıcak bakmadığı kaydedildi. Alman ordusu, Eylül ayında ekipman ve tornadolarını Ürdün’e göndermeye hazırlanırken, tornadoların Ekim ayında IŞİD’e karşı hava saldırısında kullanılması bekleniyordu.
Almanya bunun gibi bir duruma ilk defa şahit olmuyor. Bundeswehr geçtiğimiz yıl Katar’daki IŞİD karşıtı koalisyonda yer alan askerlerine dokunulmazlık istemiş fakat Katar yönetimi özel bir öneride bulunmuştu. Buna göre yasaları çiğnediği düşünülen Alman askerlerinin Katar mahkemesine çıkmak yerine Almanya’ya gönderilmesi ve sınırdışı edilmesi konusunda karar kılınmıştı.