Husiler, Marib'de ABD'ye ait MQ-9 sihasını düşürdü

Yemen'deki İran destekli Husiler, Marib ilinde ABD'ye ait bir MQ-9 tipi silahlı insansız hava aracını (SİHA) düşürdüklerini duyurdu. ABD'nin bölgedeki hava savunma çabaları devam ederken, Husiler, Kızıldeniz'deki ticari gemilere yönelik eylemlerine de devam ediyor.

Yemen'deki İran destekli Husiler, ülkenin orta kesimindeki Marib ilinde ABD'ye ait bir MQ-9 tipi silahlı insansız hava aracını (SİHA) düşürdüklerini duyurdu. Husilerin Askeri Sözcüsü Yahya Seri, bu SİHA'nın Marib semalarında Husilere ait hava savunma sistemleri tarafından vurularak düşürüldüğünü belirtti ve bu olayla birlikte düşürülen MQ-9 tipi SİHA sayısının 8'e yükseldiğini ifade etti.

GEMİCİLİK ŞİRKETLERİ SEFERLERİNİ DURDURDU

Ayrıca, Husiler, İsrail'in Gazze'deki saldırılarına tepki olarak 31 Ekim 2023'ten itibaren Yemen açıklarında İsrailli şirketlere ait ticari gemilere el koyuyor ve bazılarına insansız hava araçları ve füzelerle saldırılar düzenliyor. Bu eylemler sonucu, birçok gemicilik şirketi Kızıldeniz'deki seferlerini durdurdu.

Bu durum üzerine ABD, küresel deniz ticareti güvenliğini korumak amacıyla 18 Aralık 2023'te "Refah Muhafızı Operasyonu" adı altında çok uluslu bir deniz görev gücü oluşturdu. ABD güçleri, bu süreçte Yemen'den atılan füze ve kamikaze dronları sıkça düşürdüklerini duyurdu.

Avrupa Birliği (AB) de, Kızıldeniz'de seyrüsefer güvenliğini sağlamak amacıyla 19 Şubat'ta Aspides misyonunu başlattı. İtalya ise 5 Mart’ta bu misyona katılarak taktik komutayı üstlendi.

Küresel ticaretin yaklaşık yüzde 12'si, Avrupa ile Asya arasındaki en kısa rotayı sağlayan Süveyş Kanalı üzerinden gerçekleştiriliyor. Bu nedenle, bölgedeki deniz güvenliği büyük bir öneme sahip.

Dünya Haberleri