ABD Başkanı Donald Trump, İran’la devam eden savaşın beşinci haftasında yaptığı açıklamayla Hürmüz Boğazı üzerinden yeni bir tartışmanın fitilini ateşledi. Trump, Truth Social hesabından yaptığı paylaşımda, “Biraz daha zamanla Hürmüz Boğazı’nı kolayca açabilir, petrolü alır ve büyük bir servet elde edebiliriz” ifadelerini kullandı.
ABD ve İsrail’in Şubat ayı sonunda başlattığı hava saldırılarının ardından bölgede tansiyon giderek yükselirken, İran’ın misilleme olarak Hürmüz Boğazı’nı fiilen kapatması küresel enerji piyasalarını sarstı. Dünya petrol arzının yaklaşık beşte birinin geçtiği bu kritik su yolunun kapanması, petrol fiyatlarında sert yükselişe neden oldu.
YATIRIMCILAR SAVAŞIN SONA ERMESİNİ BEKLİYOR
Uluslararası kamuoyunda boğazın yeniden açılması yönünde baskı artarken, Trump yönetimi üzerindeki siyasi ve ekonomik baskı da giderek yoğunlaşıyor. Küresel piyasalarda dalgalanma sürerken, yatırımcılar savaşın ne zaman sona ereceğine dair net bir işaret bekliyor.
İRAN MİSİLLEMELERE DEVAM EDİYOR
Öte yandan Trump, çarşamba gecesi yaptığı konuşmada İran’ın sivil enerji altyapısını da hedef alabileceklerini ima ederek tehdit dozunu arttırmış ancak çatışmaların ne zaman sona ereceğine ilişkin net bir takvim paylaşmamıştı.
İran cephesinden ise sert yanıt gecikmedi. Tahran yönetimi, olası yeni saldırılara karşı misilleme yapılacağını vurgularken, bölgedeki gerilimin daha da tırmanabileceği uyarısında bulundu. Uzmanlar, Hürmüz Boğazı’ndaki krizin çözülmemesi halinde küresel ekonomi üzerinde uzun süreli etkiler yaratabileceğine dikkat çekiyor.