‘Hırsızlara asla teslim olmayacağız’

ABD Başkanı Donald Trump, Venezuela’ya yönelik yeni ekonomik yaptırımları öngören kararı imzaladı. Venezuela Devlet Başkanı Maduro, yeni yaptırımların bu ülkeye ham petrol teslimini zora sokacağını söyledi

Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders tarafından yapılan açıklamada Venezuela’ya yönelik yaptırımları içeren pakete ABD Başkanı Donald Trump’ın onay verdiği ifade edildi. Yeni yaptırım paketi, Venezuela devlet kurumlarıyla bağlantılı şirketler ve kişilerle işbirliğini yasaklıyor. ABD şirketleri bundan böyle Venezuela’nın menkul kıymetlerine yatırım yapamayacak ve devlet tahvillerini alamayacak. Yeni yaptırım paketinin hayata geçirilmesi için ABD maliye kurumları ve şirketlerine 30 günlük süre verildi.

Desteğin itirafı

Beyaz Saray, yeni yaptırımların Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro’nun iç politikada attığı adımlara yanıt niteliğinde olduğunun altını çizdi. ABD’nin Venezuela’daki karşı devrimci sağcı gösterileri desteklediği bilinirken bu açıklama, desteğin resmen kabul edilmesi’ olarak yorumlandı. Sanders, “Nicolas Maduro’nun ekonomik yetersizliği ve ulusal servetin büyük çaplarda zimmete geçirilmesi ülkeyi mali acze düşürdü. Ülke yetkilileri gizli mali planlara başvurarak ülke varlıklarını çok düşük fiyattan satıyor” diye açıkladı.

Emperyalizme teslim olmak yok

Emperyalizme teslim olmayacaklarını her fırsatta dile getiren Venezuela Devlet Başkanı Maduro yaptıkları ön analizde, ABD’nin getirdiği yeni yaptırımların bu ülkeye ham petrol teslimini kötü etkileyeceği sonucuna vardıklarını söyledi.

Devlet Başkanlığı Sarayı’ndan halka seslenen Maduro, ABD’nin bu adımının Venezuela’yı temerrüde düşürme ve ABD’de Venezuela’ya ait Citgo enerji şirketinin kapatılmasını kışkırtma amacını taşıdığını kaydetti.

ABD Başkanı Donald Trump’ı Latin Amerika ülkeleriyle ilişkilerde uluslararası hukuku hiçe saymakla suçlayan Venezuela lideri, Washington’ın bu eylemlerinin ABD yatırımcılarına da büyük zarar vereceğini vurguladı.

Hırsız ve dolandırıcılar

“Onlar hırsızlık, dolandırıcılık yapıyor” diyen Maduro, ülkesinin ABD’li partnerlerle iletişime geçip onlarca yıl faaliyet gösteren işletmelerine dokunulmayacağı garantisi vermeye çalışacaklarını da sözlerine ekledi. Maduro, gerekirse Venezuela hükümetinin her gün ABD’ye sağlanan 700 bin varil petrol için başka pazarları bulacağını kaydetti.

Dünya Haberleri