Rusya geri çekildi... Herson'da savaşın acı yüzü ortaya çıktı
Moskova tarafından düzenlenen referandumlarla ilhak edilen Ukrayna'nın Herson bölgesinde Rus güçlerinin geri çekilmesi savaşın acı yüzünün de ortaya çıkmasına neden oldu. Ukrayna ordusunun kontrolüne geçen Herson'daki yerleşim yerleri, savaşın izlerini taşıyor.
113
Herson'daki çatışmalar nedeniyle ağır yıkımların yaşandığı Biliayevka, Mirolubovko, Potiomkina, Kniazevka köyleri ile Visikopilia kasabasındaki son durum görüntülendi.
213
Ukrayna ordusunun, eylülün sonu ile ekim ayında tekrar kontrolü sağladığı sözkonusu yerleşim yerlerine mayın tehlikesi devam ettiği için ancak özel izinle girilebiliyor.
313
Ukrayna ile Rusya arasında yaşanan sıcak çatışmalar sonucu ağır yıkımların oluştuğu köyleri, sivillerin kısmen veya tamamen terk etmek zorunda kaldığı görülüyor.
413
Bölgede evlerin ve altyapıların hasar gördüğü gözler önüne serildi. Savaşın başlamasından bu yana yaklaşık 7 ay boyunca Rus güçlerinin kontrolünde kalan çoğu yerleşim yerine gaz, elektrik ve su hizmeti verilemiyor.
513
Ukrayna kuvvetlerince, Rus güçlerinden geri alınan köy ve kasabalara giden yollarda, yanmış, infilak etmiş veya devrilmiş tanklar, diğer zırhlı ve sivil araçlar dikkat çekiyor.
613
Hayatın adeta durma noktasına geldiği bazı yerleşim yerlerinde ise terk edilmiş tank ve kullanılmamış ile mühimmatlar da görüntülendi.
713
Aylar boyunca, savaş uçağı ve helikopterler, tank ve topçu sistemleri ile diğer ağır silahların kullanıldığı çatışmalar sonucu köylere giden yollar da oldukça hasar görmüş durumda.
813
Biliayevka köyündeki evlerini terk etmeyen, çoğu zamanını sığınakta eşiyle geçiren 73 yaşındaki Lyuba, "Evde sadece ben ve kocam kaldık. İşgal döneminde de köydeydik" dedi.
913
Lyuba, bu köyde doğduğunu, evlendiğini ve çocuklarını büyüttüğünü anlatarak, "Savaş başlamadan önce yaklaşık 400 kişinin yaşadığı Biliayevka'da işgal döneminde ancak 70 kişi kaldık" diye konuştu.
1013
Çocukları ve torunlarının köyden tahliye edildiğini ancak kendisinin, eşiyle evlerinde kalmaya karar verdiklerini aktaran Lyuba, "Evde kaldık ama çok korkuyorduk. Durum çok ağır ve korkunçtu. 7 ay boyunca işgal altında kaldık. Onlar (Ruslar), 5 Nisan'da buraya geldi. Ukraynalılar (Ukrayna ordusu) ise 3 Ekim'de buraya girdi" ifadelerini kullandı.
1113
Lyuba, köyün tekrar Ukrayna'nın kontrolüne geçmesinden mutlu olduklarını söyledi. Lyuba'nın eşi 68 yaşındaki Kolya da hayatta kaldıklarına bile inanmadıklarını belirterek "Biz nasıl hayatta kaldık onu bile bilemiyoruz. Her gün, her gece 7 ay boyunca patlamalar devam etti" şeklinde konuştu.
1213
Yakın bölgelerde geçici olarak kalan köy sakinleri, buraya gelip güvenlik yetkilileri ile evlerin hasar raporlarını oluşturuyor.
1313
Köy sakinleri, şimdilik Potiomkina'nın yaşanmaz hale gelmiş yerleşim yeri olmasına rağmen, devletin desteğiyle yıkılan evlerin tadilatı için çaba sarf edeceklerini belirtiyor.