Haniye suikastinda sıcak gelişme: 40 DMO üyesi tutuklandı

Tahran'da Hamas lideri İsmail Haniye'ye düzenlenen suikast sonrası İran Devrim Muhafızları Ordusu'ndan 40 üye tutuklandı.

İran'ın başkenti Tahran'da Hamas'ın üst düzey yetkilisi İsmail Haniye'ye yönelik gerçekleştirilen suikast, uluslararası basının gündemine oturdu.

Günlerdir tartışılan saldırının detayları ve İran'ın tepkileri, dünya çapında geniş yankı uyandırdı.

Independent Farsça'nın aktardığına göre suikastın ardından, İran güvenlik güçleri olayla ilgili geniş çaplı bir operasyon başlattı.

DEVRİM MUHAFIZLARI ÜYELERİ TUTUKLANDI

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye ve İslami Cihad Hareketi Genel Sekreteri Ziyad Nahale'nin İran'a geldikleri andan itibaren güvenliklerini üstlenen İran Devrim Muhafızları Ordusu (DMO) üyesi 40 kişi tutuklandı.

Bu tutuklamaların, suikastın nasıl gerçekleştirildiği ve güvenlik açıklarının neler olduğu hakkında bilgi edinilmesi amacıyla yapıldığı bildirildi.

HANİYE'NİN FÜZE İLE ÖLDÜRÜLDÜĞÜ BELİRTİLDİ

Haniye ve Nahale’nin, Tahran'ın Bame Tehran-Toçal bölgesinde dağ manzaralı bir kompleksin üçüncü ve dördüncü katlarında kaldıkları öğrenildi.

Suikast, Haniye'nin kaldığı dördüncü kata isabet eden havadan karaya bir füze ile gerçekleştirildi. Füzenin, Çarşamba günü yerel saatle gece 02.00 sularında konuta isabet ettiği belirtildi.

SORUŞTURMA BÜYÜK BİR GİZLİLİKLE YÜRÜTÜLÜYOR

Suikastın ardından, olayın detaylarını incelemek üzere DMO'nun istihbarat birimi devreye girdi. İstihbarat Bakanlığı gibi diğer kurumların müdahalelerine izin verilmeyen bu denetim, İran'ın Dini Lideri Ali Hamaney'in ofisiyle paylaşıldı

Soruşturma ekibi, Haniye’nin konutunun neden dağlara bakan bir konumda olduğunu ve bu durumun suikast için kolay bir hedef olup olmadığını araştırıyor.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu

Hamas'ın İran'daki temsilcisi Halid el-Kaddumi, suikastın ardından, saldırının İsrail tarafından ABD'nin desteğiyle gerçekleştirildiğini öne sürdü.

Kaddumi, ABD'nin Binyamin Netanyahu'ya Washington'a yaptığı son ziyaret sırasında bu saldırı için yeşil ışık yaktığını iddia etti. Ancak ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, ülkesinin suikasta karıştığına dair herhangi bir bilgi bulunmadığını ve iddiaları yalanladığını açıkladı.

ANALİSTLER İRAN EMNİYETİNİ ELEŞTİRDİ

Filistin Enformasyon Merkezi (Palinfo), Hamas'ın İran'daki temsilcisi Halid el-Kaddumi aracılığıyla İran güvenlik güçlerinin eksikliklerine yönelik eleştirilerde bulundu.

Birçok Batılı ve Arap analist, İran emniyet birimlerinin bu suikastta başarısız olduğunu vurguladı. Eleştiriler, İran’ın istihbarat teşkilatlarının ve güvenlik önlemlerinin yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini gündeme getirdi.

Haniye'nin kaldığı konut

NYT'NİN BOMBA İDDİASI

New York Times, suikastın gerçekleşmeden önce konuta bir bomba yerleştirildiğini ve bu bombanın patlatıldığını iddia etti. Ancak Kaddumi, NYT’nin haberini yalanlayarak, suikastın havadan bir füze ile gerçekleştirildiğini belirtti.

Kaddumi, saldırının yerel saatle 01.37'de gerçekleştiğini, bina üzerinde büyük bir sarsıntı oluşturduğunu ve patlamanın etkisiyle binanın tavanı ve duvarlarının yıkıldığını ifade etti.

Dünya Haberleri