Hamas'ın yeni lideri Sinvar'dan ateşkes şartı

Hamas lideri Yahya Sinvar, ateşkes müzakerelerine katılmadan önce İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki askeri operasyonlarını durdurmasını talep etti.

Gazzeli arabulucular, Hamas lideri Yahya Sinvar’ın, bu hafta yapılacak ateşkes müzakerelerine katılmadan önce İsrail'in Gazze Şeridi’ndeki askeri operasyonlarını durdurmasını talep ettiğini bildirdi.

Ancak, Wall Street Journal’ın haberine göre, Tel Aviv’in bu talebe olumlu yanıt vermesi pek olası görünmüyor. İsrail, Hamas’ı taviz vermeye zorlamak amacıyla gruptan askeri ve yönetsel yeteneklerini ortadan kaldırmayı hedefleyen bir strateji izliyor.

İSRAİL VE HAMAS ATŞEKES AÇIKLAMALARI

İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıları 310 gündür devam ediyor ve ateşkes için müzakereler sürüyor. 11 Ağustos'ta yapılan açıklamalara göre, adı açıklanmayan bir İsrailli yetkili, Mısırlı ve Katarlı arabulucuların Hamas lideri Yahya Sinwar'ın ateşkes talebini ilettiğini açıkladı.

Aynı kaynak, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun ateşkesin detayları hakkında net bir tutum sergilemediğini belirtti ve ABD’li yetkililerin derhal bir anlaşmaya varılması çağrısında bulunduğunu aktardı.

15 AĞUSTOS'TA GÖRÜŞMELER BAŞLIYOR

ABD Başkanı Joe Biden, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ve Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Thani, İsrail ve Hamas’a 15 Ağustos’ta Doha veya Kahire’de müzakerelere yeniden başlamaları yönünde çağrıda bulunmuştu.

ABD ve bölgesel müttefikler, ateşkes anlaşmasının daha fazla geciktirilmeden uygulanmasını istiyor. İsrail Başbakanı Netanyahu’nun ofisinden yapılan açıklamaya göre, İsrail, önümüzdeki hafta ateşkes çerçeve anlaşmasını detaylandırmak ve uygulamaya koymak amacıyla bir heyet gönderecek.

Dünya Haberleri