Telegram'ın kurucusu Pavel Durov serbest bırakıldı... Kardeşi de aranıyor

Günlerdir gözaltında tutulan Telegram CEO'su Pavel Durov serbest bırakıldı. Kardeşi Nikolai Durov'un da Fransa'da tutuklama kararı olduğu ortaya çıktı. Nikolai'nin yeri hala belirsizliğini koruyor.

Pavel Durov, dört gün süren Fransız polis sorgusunun ardından soruşturma hakimliğine sevk edildi. Soruşturma hakimi, Durov'un mesajlaşma uygulaması üzerindeki organize suçlar soruşturması çerçevesinde tutuklanmasının ardından, onun resmi olarak soruşturma altına alınıp alınmayacağına karar verdi.

Soruşturma hakimi Pavel Durov'un polis gözetimine son verdi ve ilk duruşma ve olası bir iddianame için mahkemeye çıkarılmasını sağlayacak.

KARDEŞİ DE ARANIYOR

Politico'da yer alan habere göre Fransız yetkililer, Telegram'ın kucusu ve CEO'su Pavel Durov ve platformun kurucu ortağı olan kardeşi Nikolai Durov hakkında Mart ayında tutuklama kararı olduğunu ortaya çıkardı.

Politico'nun özel olarak elde ettiği bir Fransız idari belgesine göre, Telegram'a yönelik soruşturmanın daha geniş kapsamlı olduğu ve daha önce bilinen tarihlerden çok daha önce başladığı ortaya çıktı. Soruşturma, Telegram'ın Fransız polisinin çocuk istismarıyla ilgili yaptığı bir soruşturmaya iş birliği yapmayı reddetmesi etrafında dönüyor

Pavel Durov ve Nikolai Durov

PAVEL DUROV'UN PARİS'TE ŞAŞIRTAN TUTUKLANIŞI

Pavel Durov, Cumartesi gecesi (24 Ağustos) Paris'teki Le Bourget Havalimanı'nda Fransız polis tarafından tutuklandı. Durov'un Azerbaycan'dan özel jetiyle Paris'e geldiği sırada sınır yetkilileri, hukuki yetkililere haber verdi.

Bu tutuklama, Fransa hükümeti için diplomatik bir krize yol açarken, dünya çapında ifade özgürlüğü ve sosyal medya platformlarının kullanıcıları tarafından paylaşılan materyallerdeki sorumluluğu üzerine büyük bir tartışma başlattı.

"ÇOCUK İSTİSMARINI YAYMA SUÇU"

Arama emirlerinin, Telegram'ın bir Telegram kullanıcısının kimliğini belirleme talebine "yanıt vermemesi" üzerine verildiği belirtiliyor.

Belge, Telegram'ın Fransız ve Avrupa yetkilileriyle diğer vakalarda "neredeyse yok denecek kadar az iş birliği" yaptığını vurguluyor. Pavel ve Nikolai Durov hakkında, "çocuk istismarı görüntülerini organize bir grup içinde sahip olma, dağıtma, sunma veya erişime açma" gibi suçlamalar yöneltilmiş durumda.

TELEGRAM KİMLİK BELİRLEME TALEBİNE YANIT VERMEDİ

Belgede, Paris savcılığının siber suçlar birimi tarafından yürütülen gizli bir soruşturma sırasında, bir şüphelinin küçük yaşta kızları kendilerine cinsel içerikli görüntüler göndermeye zorlamak ve bu görüntüleri sosyal medyada yayımlamakla tehdit etmek üzere plan yaptığının açıklandığı belirtiliyor.

Şüpheli, aynı zamanda bir çocuğa tecavüz ettiğini de itiraf etti. Telegram, Fransız yetkililerin şüphelinin kimliğini belirleme taleplerine yanıt vermedi.

TELEGRAM'DAN AÇIKLAMA GELDİ

Telegram, CEO’sunun tutuklanmasının ardından pazar günü yaptığı açıklamada tüm suçlamaları reddetti ve platformun Avrupa Birliği yasalarına tamamen uygun olduğunu belirtti.

Telegram ve kurucusu Pavel Durov’un çevrim içi hizmetin kötüye kullanımı konusunda herhangi bir sorumluluğu olamayacağını savundu. Durov'un Fransız hükümetiyle herhangi bir bağlantısı olmadığını vurgulayan Telegram, suçlamaların asılsız olduğunu iddia ediyor.

RUSYA VE FRANSA GELİŞMELERİ

Rusya, Pavel Durov'un tutuklanmasının ardından Fransa'ya iyi bir delil sunması gerektiği konusunda uyarıda bulundu. Fransız Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Fransa hükümetinin Durov'un tutuklanmasıyla herhangi bir ilgisi olmadığını açıkladı.

Rus devlet medyası, Moskova'nın konsolosluk erişimi talep edeceğini bildirdi. Birleşik Arap Emirlikleri'nin diplomatik servisi de Durov için konsolosluk erişimi talep etti; ancak Durov, BAE yardımlarını reddetti.

GÖZALTI SÜRESİ 96 SAATE UZADI

Durov'un sorgulama süresi, maksimum 96 saate kadar uzatıldı ve bu süre çarşamba günü dolacak. Bu tarihte, Durov’a suçlama yöneltilebilir veya serbest bırakılabilir.

Durov’un tutuklanması, dünya genelinde ifade özgürlüğü savunucuları tarafından kınandı. Tesla ve X sosyal medya platformunun sahibi Elon Musk gibi ünlü girişimciler, Durov’un tutuklanmasını eleştirdi.

Dünya Haberleri