Güney Kore'den Japonya'ya TPP üyeliği 'baskısı'

Güney Kore, 2011 Fukuşima nükleer krizi sonrası Japon deniz ürünlerine koyduğu ithalat yasağını devam ettirme kararı aldı. Okyanuslar ve Balıkçılık Bakanı Cho Seung-Hwan, sözkonusu kararın Trans Pasifik Partnerliği (TPP)'ye girmek amacıyla verilmediğini ifade etti.

Güney Kore merkezli haber ajansı Yonhap'ın yaptığı habere göre, Güney Kore Okyanuslar ve Balıkçılık Bakanı Cho Seung-Hwan, Japon ürünlerine uyguladıkları yasağın gidişatını değerlendirdi.

'Dirençli bir duruş'

"Dirençli bir duruş" sergilediklerini belirten Cho, "Japon deniz ürünlerinin ithaline izin verilmesini düşünmüyoruz" ifadelerini kullandı.

Güney Kore TPP'ye hazırlanıyor

Cho sözkonusu kararın, TPP anlaşması ülkelerinin arasına girebilmek adına strateji olarak kullanılmayacağını vurguladı.

Yonhap, Seul yönetiminin Avustralya, Singapur, Meksika ve Japonya dahil 11 ülkenin yer aldığı TPP'ye başvuru için yerel süreci tamamlamaya hazırlandığını aktardı.

Ne olmuştu?

Mart 2011'deki deprem ve tsunami sonrası oluşan nükleer sızıntı nedeniyle Güney Kore, Fukuşima dahil Japonya'nın 8 eyaletinden deniz ürünlerini ithalatını durdurmuştu.

TPP neden önemli?

Pasifik Kıyıları'nda bulunan 12 ülke arasında gerçekleştirilen bir ticaret anlaşması olan TPP, üye ülkeler arasındaki ekonomik büyümeyi teşvik etme, iş yaratma ve istihdamı destekleme, yenilik, üretkenlik ve rekabet gücünü artırma, yaşam standartlarını yükseltme, yoksulluğu azaltma ve çevre korumasını güçlendirme amacı taşıyor.

Üye ülkeler arasında Singapur, Brunei, Yeni Zelanda, Şili, Avustralya, Peru, Vietnam, Malezya, Meksika, Kanada ve Japonya yer alıyor.

Eski başkan Donald Trump döneminde, TPP'nin ülkenin üretim, düşük maaş ve artan eşitsizlikleri göstereceği gerekçesiyle ABD anlaşmadan çekilmişti.

Çin ve Tayvan'ın da katılmak istediği bilinen TPP'ye üyelik kabulü için üye ülkelerden oy birliği şartı aranıyor.

Dünya Haberleri