Güney Kore: Kuzey'in füzeleri Sovyetlerden kalma

Kuzey Kore'nin Güney Kore ve Japonya'yı harekete geçiren füze denemeleri devam ederken Seul, Pyongyang tarafından kullanılan füzelerin Sovyetler döneminden kalma olduğunu duyurdu.

Kuzey Kore ve Güney Kore arasındaki füze krizi devam ediyor. Pyongyang son günlerde artırdığı füze atımlarına bugün bir yenisini daha ekledi. Kuzey Kore tarafından fırlatılan füzelere dair açıklama yapan Güney Koreli yetkililer, bir önceki atılan füze enkazının incelendiğini ve sözkonusu füzenin Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB) döneminden kalmış olmasının büyük bir ihtimal olduğunu ifade etti.

Japonya Sahil Güvenliği, balistik füzenin fırlatıldığı bildirildikten dakikalar sonra denize düştüğünün görüldüğünü açıkladı. Japonya Savunma Bakanı Yasukazu Hamada gazetecilere yaptığı açıklamada, füzenin 50 kilometre yüksekliğe kadar çıktığını ve 250 kilometre menzil kat ettiğini söyledi.

Beijing üzerinden Pyongyang'a nota

Japonya Savunma Bakanı, hükümetin Beijing üzerinden diplomatik kanallarla Kuzey Kore'ye güçlü bir protesto gönderdiğini ve Tokyo'nun fırlatmayı şiddetle kınadığını söyledi.

Seul Genelkurmay Başkanlığı (JCS) da Kuzey Kore'den tanımlanmamış bir balistik füze fırlatıldığını tespit ettiğini açıkladı. Füzenin fırlatılması, geçen hafta Güney Kore suları yakınına düşen Kuzey Kore'ye ait kısa menzilli balistik füzenin (SRBM) bir parçası olduğunu söylediği füzenin analizini tamamlamasının ardından gerçekleşti.

Yapılan açıklamada "SA-5 füzesinin fırlatılması açıkça kasıtlı ve bilinçli bir provokasyondur" denildi. "SA-5 aynı zamanda karadan karaya füze özelliklerine sahiptir ve Rusya benzer füzeleri Ukrayna'da karadan karaya saldırılar için kullanmıştır."

Güney Kore Donanmasına ait bir gemi füzeyi bir sualtı sondası kullanarak ele geçirdi; bu olay Kuzey Kore'nin Güney Kore ve ABD'nin ortak hava tatbikatlarını protesto etmek amacıyla geçen hafta aralarında başarısız olması muhtemel bir kıtalararası balistik füzenin de (ICBM) bulunduğu çok sayıda füze denemesi yaptığı sırada meydana geldi.

Tırmanan gerginlik ve tartışmalı iddialar

Kuzey Kore ordusu 2 Kasım'da Güney Kore'nin bir nükleer santral ve büyük fabrika parklarına ev sahipliği yapan güneydoğu kıyı kenti Ulsan açıklarına doğru iki "stratejik" seyir füzesi ateşlediğini açıklamıştı.

Güney Kore tarafı ise sözkonusu iddianın asılsız olduğunu ve Ulsan yakınlarında herhangi bir füze saptanamadığını söylemişti.

Analistler, Kuzey Kore devlet medyası tarafından yayınlanan bazı fotoğrafların yılın başlarında yapılan fırlatmalardan olduğunu söylemişti.

Kuzey Kore'nin resmi KCNA haber ajansı tarafından yapılan açıklamaya göre operasyonlar arasında iki adet "dağıtıcı savaş başlığı yüklü taktik balistik füzenin" fırlatılması, "düşmanın operasyon komuta sistemini felç eden özel işlevli bir savaş başlığının" denenmesi ve 500 savaş uçağının katıldığı bir "topyekûn savaş sortisi" de yer alıyordu.

Uluslararası Stratejik Araştırmalar Enstitüsü'nde savunma araştırmacısı olan Joseph Dempsey, 500 savaş uçağının Kuzey'in envanterindeki neredeyse tüm özel savaş uçaklarını temsil edeceğini, ancak birçoğunun 40-80 yıllık uçak gövdeleri olduğu ve hepsinin hizmete elverişli olmadığı ya da aktif filoda tutulmadığı düşünüldüğünde bunun pek olası görünmediğini söyledi.

Dempsey Twitter'da yaptığı paylaşımda "(500) rakamı abartılı ya da en azından yanıltıcı görünüyor" demişti.

Güney Kore ve ABD'nin tatbikatı: Vigilant Storm

ABD ve Güney Kore geçtiğimiz hafta en büyük birleşik askeri hava tatbikatlarından birine başlamıştı. Her iki ülkeden yüzlerce savaş uçağının bir hafta boyunca günde 24 saat "sahte saldırılar" düzenleyeceği bildirilmişti.

Kuzey Kore ortak tatbikatları bir işgal provası ve Washington ile Seul'ün düşmanca politikalarının kanıtı olarak değerlendirerek kınamıştı. Kuzey Kore tatbikatları protesto etmek amacıyla füze fırlattı, hava tatbikatları yaptı ve denize doğru topçu ateşi açtı.

ABD ve Güney Kore, bu yıl rekor sayıda füze fırlatan ve 2017'den bu yana ilk kez nükleer denemelere yeniden başlayan Kuzey Kore'den gelebilecek tehditlere karşı koymak için bu tür eğitimlere ihtiyaç olduğunu dile getirmişti.

halktv.com.tr // Dış Haberler

Dünya Haberleri