Çevre örgütü Greenpeace'den iki kadın aktivist, İngiltere Başbakanı Liz Truss'ın Muhafazakar Parti konferansındaki konuşmasını böldü. Güvenlik görevlileri tarafından dışarı çıkarılmadan önce kadınlar, "Buna kim oy verdi?" yazılı bir bayrak açtı.
Truss destekçilerinin alkışları arasında, "Hadi onları çıkaralım" dedi. Yeni Başbakan, aktivistlerin mekandan çıkarılmasının ardından "büyüme karşıtı koalisyonun salona biraz erken geldiğini" söyleyerek espri yaptı.
Greenpeace, protestodan aktivistlerinin sorumlu olduğunu doğruladı. Grup attığı bir tweet'te aktivistlerin "Başbakan'ın partisinin, 2019 manifestosundaki vaatlerini 'parçalamasını' kınamak için" orada olduklarını söyledi. Örgüt, "Başbakan, güçlü iklim eylemi ve çevre korumaları konusunda U dönüşü yapıyor. Buna kim oy verdi?" açıklamasını yaptı.
Konferans, pazartesi günü İngiltere'de yüksek gelir vergisi oranının düşürülmesi önerisi üzerine yapılan ve sterlini tarihteki en düşük seviyelerine indiren ve piyasalarda kaosa yol açan krizin ortasında gerçekleşti. Bu hamle, Britanyalıların son on yılların en kötü hayat pahalılığı krizini yaşadığı bir dönemde, zenginlere duyarsızca yardım etmek olarak görüldü.
Turss'ı konuşması
Truss konuşmasına ülkenin küresel ekonomik krizle mücadele ettiği yeni bir döneme girdiğini ve "bu zor zamanlarda ileriye adım atılması gerektiğini" söyleyerek başladı. "Birleşik Krallık için hayati bir zamanda bir araya geliyoruz" diyen Truss, "bunlar fırtınalı günler" diye de ekledi.
Sözlerine devam eden Truss, "Covid'in neden olduğu küresel ekonomik krizle ve Putin'in Ukrayna'daki korkunç savaşıyla uğraşıyoruz. Bu zor zamanlarda adım atmamız gerekiyor. Britanya'yı harekete geçirmeye kararlıyım, bizi bir ulus olarak en güçlü zemine oturtmaya kararlıyım" diye belirtti.
Truss sözlerine şöyle devam etti: "Ekonomik büyüme bizi yurtiçinde ve yurtdışında güçlü kılar. Ekonomik olarak sağlam ve güvenli bir Birleşik Krallığa ihtiyacımız var ve bu da büyümeyi durdurmaya çalışanlara meydan okumak anlamına geliyor."
Başbakan konuşmasını yaparken Muhafazakar milletvekilleri, vergi kesintilerinin yanı sıra insanların enerji faturaları, yükselen enflasyon, artan faiz oranları ve düşen sterlinle başa çıkmalarına yardımcı olmak için yapılan büyük kamu harcamalarının bir sonraki genel seçimi kazanmayı imkânsız hale getireceğinden korktuklarını dile getirdiler.