Sudan Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan duyuruda, ülke genelinde kaydedilen toplam kolera vaka sayısının 21 bin 288’e ulaştığı açıklandı. Salgın nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 626'ya çıktı. Sudan’da Haziran ayından bu yana devam eden yağışlar ve yaşanan seller, kolera vakalarının yayılmasına yol açtı. Sudanlı yetkililer, 12 Ağustos tarihinde kolera salgınını resmen ilan etmişti. Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) ise 1 Ekim’de yaptığı açıklamada, yaklaşık 3,4 milyon Sudanlı çocuğun salgın hastalık riski altında olduğunu duyurmuştu.
Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), 5 Ekim’de Sudan’a 1,4 milyon doz kolera aşısı gönderdiğini açıklamıştı. Sudan’da savaşın etkileriyle birlikte sağlık sisteminin işlevsiz hale gelmesi, salgın hastalıkların daha da yayılmasına neden olarak halkın yaşamını zorlaştırıyor.
KOLERO NEDİR?
19.yy'da yaşanan büyük kolera salgınından tüm Hindistan'a, Afganistan, Rusya etkilenmişti. Resmi kayıtlara göre sadece Rusya'da bile 1 milyon insanın ölümüne neden olan salgın oradan Avrupa'ya ve Afrika'ya son olarak da Amerika'ya ulaşmıştı.
Kolera, Vibrio cholerae isimli bakteri türünün neden olduğu bulaşıcı bir ince bağırsak hastalığıdır. Hiç belirti göstermeyebileceği gibi hafif ya da ağır seyredebilir. Klasik belirtisi birkaç gün süren büyük miktarlarda sulu ishaldir.
Kolera hastalığı bazen pirinç suyu gibi tanımlanan, şiddetli, aşırı sulu ishal ve kusma belirtileri ile ortaya çıkar. Hastalığın belirtileri karın veya bacak krampları, ağız kuruluğu, susuzluk, idrarda azalma, şiddetli vakalara ise şok ve nöbetler eşlik eder.
KOLERANIN TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?
Koleranın primer tedavisi kaybedilen sıvının ağız veya damar yoluyla yerine konmasıdır. Ağızdan alınan sıvılarla sıvı kaybının yerine konmasına çalışılır. Ciddi sıvı kayıplarında özellikle hasta bulantı ve kusma nedeniyle yeterli sıvı ve gıda alamıyorsa damar yoluyla sıvı verilmesi gerekebilir. Kolera aşıları, kolerayı önlemede etkili aşılardır.