Gazeteci Murat Yetkin: F-35'e dönüş yolları kapalı

Gazeteci, Yazar Murat Yetkin, Türkiye'nin ABD'den 40 adet F-16 ve mevcut uçakların modernizasyonuna yönelik talebinin gündemde olacağı görüşmelerin önümüzdeki ay başlayacağını fakat aylarca sürebileceğini yazdı.

Gazeteci Yetkin'in kaleme aldığı, "F-16 görüşmeleri Aralık’ta, ama F-35’e dönüş kapısı kapalı" başlıklı yazısında Amerikalı yetkililerden aldığı bilgileri analiz etti. Yetkin, ABD'li yetkilinin "Türkiye’nin NATO müttefiki ABD’nin 40 yeni F-16 savaş uçağı ve 80 güncelleme takımı satın alma talebiyle ilgili müzakerelerin önümüzdeki ay, Aralık ayında Ankara’da başlayacağını söyledi. İsminin açıklanmasını istemeyen yetkili, F-16 görüşmeleri F-35 görüşmelerinden tamamen ayrı ele alındığını, çünkü Türkiye’nin F-35’e dönüş kapısı artık kapandığını ve görüşmelerin tamamen teknik düzeyde yürütüldüğünü de açıkladı" dediğini aktardı.

F-35 programından dışlanmasının hava savunmasında yol açtığı boşluk nedeniyle hükümet Türkiye'nin kendi Milli Muharebe Uçağını (MMU) üretene kadar F-16 takviyesine gitmek istediğini hatırlatan Yetkin analizinde, "Öte yandan fırsatı değerlendirmek isteyen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a, isterse Rus yapımı Su-57 jetlerinden satabileceğini söylüyor" ifadelerini kullandı.

'Görüşmeler aylar sürebilir'

İsmini açıklamadığı ABD'li yetkililere dayandırılan yazıda, "F-16 Talep Mektubu (LOR) görüşmeleri önümüzdeki ay Ankara’da başlayacak. Bu çok büyük ve karmaşık bir paket. Birçok lisansın nihai olarak kademeli inceleme için Kongre’ye sunulması gerekecek. Bu, ABD yönetimi ile Türkiye arasında teknik düzeyde aylar sürecek bir tartışma süreci. ABD Yönetimi, müttefik ve stratejik ortak olarak gördüğü Türkiye’nin ihtiyaçlarını anlıyor" ifadelerine yer verildi.

'Sadece Biden yetmez'

Trump döneminin de hatırlatıldığı yazıda, "Önceki ABD Başkanı Trump’ın, 13 Kasım 2019’da Beyaz Saray’da ağırladığı Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın karşısına bir grup kongre üyesini çıkararak adeta, 'Buyur, bunları ikna et' demesi hafızalarda. Trump böylece Kongre’ye bir şey kabul ettirmenin sadece Başkanın ellerinde olmadığını göstermek istemişti. Kongre’de Erdoğan ve Türkiye ile ilgili olumsuz hava o zamandan bu yana özellikle S-400 nedeniyle büyümüş durumda. Ayrıca Kongrenin her iki kanadında da Başkan vetosunun etki etmeyeceği ve hem Demokrat hem Cumhuriyetçileri kapsayan partiler üstü nitelikli çoğunluk bulunuyor S-400 konusunda. Görünen o ki, sadece Biden’ın istemesi, Erdoğan’ın F-16 onayını hemen alabilmesine yetmeyecek gibi" ifadelerine yer verildi.

Geri dönüşü yok

"Türkiye’nin NATO üyesi olduğu için S-400’den muafiyeti olmayacaksa, devam eden F-35 görüşmelerinde ne konuşuluyor, anlamı ne?" sorusunun sorulduğu yazıda, ABD'li yetkilinin şu cevabı verdiği yer aldı, "Türkiye artık F-35 programından resmen çıktı. Nokta. Bitti. Türkiye 23 Eylül itibariyle projeden resmen ayrılmış durumda"

Dünya Haberleri