Dönem başkanı Almanya'nın Başbakanı Olaf Scholz'un, üye ülkeleri Brüksel'de Rusya-Ukrayna savaşının etkilerini görüşmek üzere toplantıya davet etmesi ardından G7 devlet ve hükümet başkanları Brüksel'de bir araya geldi.
Toplantıya Japonya Başbakanı Fumio Kişida, Kanada Başbakanı Justin Trudeau AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, AB Konseyi Başkanı Charles Michel, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ABD Devlet Başkanı Joe Biden, İtalya Başbakanı Mario Draghi, Almanya Başbakanı Olaf Scholz, İngiltere Başbakanı Boris Johnson, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg katıldı.
Belçika'nın başkenti Brüksel'deki NATO Karargahında bir araya gelen G7 liderleri, aile fotoğrafı çektirdi. Liderler ayak üstü sohbet de etti.
'Rusya'yı uyarıyoruz'
G7 liderler zirvesinden ilk yapılan açıklamada, 'Rusya'yı biyolojik, kimyasal ve nükleer silah kullanmaması konusunda uyarıyoruz' denildi.
Ayrıca Ukraynalı göçmenlere de vurgu yapıldı. 'Ukrayna'dan gelecek göçmenleri kabul etmeye hazırız' ifadeleri kullanıldı.
Petrol ve gaz üreten ülkeleri sorumlu davranmaya çağırıyoruz
Almanya, ABD, İngiltere, Kanada, Fransa, İtalya ve Japonya ile Avrupa Birliği'nden (AB) oluşan G7 zirvesinin ardından yayımlanan bildiride Rusya'ya yönelik ekonomik ve mali yaptırımların tam olarak uygulanmasında kararlı olunduğunu kaydedildi. "Petrol ve gaz üreten ülkeleri sorumlu davranmaya ve uluslararası pazarlara teslimatları artırmaya çağırıyoruz" denildi.
G7 ülkelerinin liderleri, Brüksel'de gerçekleştirdikleri zirvenin ardından ortak bildiri yayımlandı. Bildiride, "Rusya'yı askeri güçlerini ve teçhizatını tüm Ukrayna topraklarından çekmeye çağırıyoruz" ifadesi kullanıldı. Putin ve Lukaşenko'nun dahil olduğu Ukrayna'ya yönelik askeri saldırıdan sorumlu tutmak için hiçbir çabadan kaçınılmayacağı kaydedilen bildiride, yaptırımların tam olarak uygulanmasını izlemek ve Rusya Merkez Bankası'nın altın işlemleri de dahil olmak üzere kaçınma önlemleriyle ilgili yapılacakları koordine etmek için bir grup kurulacağı belirtildi.
Rusya'nın nükleer tesisleri tehlikeye atan her türlü faaliyetten kaçınması, kimyasal, biyolojik ve nükleer silahların veya ilgili malzemelerin kullanılmaması gerektiği uyarısı yapılan bildiride, Ukrayna ve komşu ülkelere desteğin artırılacağı kaydedildi. Rus enerjisine olan bağımlılığı azaltmak için daha fazla adım atılacağına, enerjide güvenli alternatif tedarik sağlanacağı ve olası kesintilerde dayanışma gösterileceği belirtilen bildiride, Rus gazı, petrol ve kömür ithalatına olan bağımlılıkları aşamalı olarak bitirmek isteyen ülkelerin aktif biçimde destekleneceği ifade edildi. "Petrol ve gaz üreten ülkeleri sorumlu davranmaya ve uluslararası pazarlara teslimatları artırmaya çağırıyoruz." denildi.