Financial Times yazarı David Gardner, yaşanan "istenmeyen kişi" krizi ile ilgili kaleme aldığı makalesinde "Türkiye Cumhurbaşkanı'nın Osman Kavala'ya eziyeti şahsi" ifadelerine yer verdi.
'Neo-Sultan ve öfkesi'
Gardner "Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD ile aralarında NATO müttefikleri ve kilit ticaret ortakları bulunan diğer dokuz ülkenin büyükelçilerini sınır dışı etme tehdidinden geri adım attı" dedi.
Söz konusu adımın Ankara ve batı arasındaki bağlarını koparacağını belirten FT yazarı, "Böyle bir adım, Türkiye liderinin dengesiz davranışlarına rağmen Ankara'nın Batı'yla hala sahip olduğu yıpranmış bağları koparacaktı. Neo-sultan, kasıtlı öfke zirvesinden indi" diye yazdı.
'Oy oranları düşerken milliyetçi popülizmi taktiksel'
Gardner, büyükelçi krizindeki yumuşamanın "ABD'deki Halkbank davasını durdurmayacağını veya Washington'ı Rus yapımı S-400'lere rağmen Türkiye'ye F-35 satmaya ikna edemeyeceğini" söyledi.
Gardner, Erdoğan'ın çıkışlarını "neo-İslamcı ve aşırı milliyetçilerden oluşan koalisyonunun dikkatini ekonomik sorunlardan başka yöne çekme girişimi" olarak görenlerin de, kısmen haklı olduklarını ifade etti. Gardner, "Oy oranları düşerken ortaya koyduğu milliyetçi popülizmi taktiksel. Fakat Kavala'ya yönelik antipatisi içgüdüsel" dedi.
'TL'yi diplomasi kurtardı'
Gardner, "Bu diplomatik ateşkesin Türkiye'nin para biriminin çöküşünü şu an için durdurduğu kesin" diyerek, "Erdoğan, Türkiye'nin kronik enflasyonunu bastırmak yerine buna yol açtığına inandığı faiz oranlarının indirilmesini dikte etmeye devam ediyor" ifadelerini kullandı.
'Kavala hakkındaki suçlamaların gülünç olduğunu Erdoğan'ın müttefikleri de biliyor'
Gardner Kavala hakkındaki suçlamaların gülünç olduğunu ifade ettiği makalesinde "Kavala her zaman için siyasiden çok kültürel bir aktivistti; başta Kürtler ve Ermeniler olmak üzere Türkiye'nin azınlıklarıyla tarihsel yaralarını iyileştirmek için çalışıyordu. Hakkındaki suçlamalar, ki bunu Erdoğan'ın müttefikleri de itiraf ediyor, gülünç" diye yazdı.
Gardner'den Demirtaş yorumu
Öte yandan Gardner, "Erdoğan HDP lideri Selahattin Demirtaş'ın, kendisinin şu an sahibi olduğu Rus tipi başkanlığa doğru ilerleyişini engellemeye çalıştıklarına inandırmış durumda. Erdoğan, tam da iç muhalefetin onun kendi kendini imha edebileceğine dair bir inançla birleşmeye başladığı bir dönemde, Kavala'yı uluslararası bir mesele haline getirdi" diye yazdı.