Fransa'dan 'en olası' senaryo: Rus gazını kesmek

Fransa'nın Maliye Bakanı Bruno Le Maire bugün yaptığı açıklamada, Fransız hükümetinin ileriye dönük planlamalarında "en olası senaryo" olarak gördüğü Rus gazının tamamen kesilmesine yönelik hazırlık yaptığını söyledi.

Gaz tedariğinin yaklaşık yüzde 17'sini Rusya'dan sağlayan Fransa, Rus gazına bazı komşularından daha az bağımlı olsa da hükümet acil durum planları hazırlıyor.

Fransa'da kesinti mevcut durumda bir sorun teşkil ediyor çünkü ülkenin nükleer enerji üretiminin, birçok reaktörün şu anda bakım için kapalı olması nedeniyle boşluğu doldurmakta zorlanacağı öngörülüyor.

'Sorumsuzluk olur'

Güney Fransa'da düzenlenen iş ve ekonomi konferansı sırasında açıklama yapan Fransa Maliye Bakanı Bruno Le Maire, "Rus gazının tamamen kesilmesinin gerçek bir olasılık olduğunu düşünüyorum, bu senaryoya hazırlanmamız gerekiyor" dedi.

Konferansın başında Rus gazını kesmeyi "en olası senaryo" olarak nitelendiren Le Maire, "Böyle bir senaryoyu görmezden gelmek tam bir sorumsuzluk olur" ifadelerini kullandı.

Alınacak önlemleri saydı

Le Maire, alınacak ilk önlemin hane halkı ve işletmelerin enerji tüketimini azaltmak, ardından da denizaşırı ülkelerden gelen sıvı doğal gaz sevkiyatlarını yeniden gazlaştırabilecek yüzer bir tesis gibi yeni altyapıları inşa etmek olduğunu söyledi.

Konuşmasına devam eden Le Maire, hükümetin gerektiğinde enerji tasarrufu için hangi şirketi üretimi düşürmeye zorlayabileceğini öğrenmek için araştırma yaptığını belirtti.

halktv.com.tr DIŞ HABERLER

Dünya Haberleri