Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7,7 ve 7,6'lık depremlerin yıkıcı sonuçları dünyanın gündeminde yer almaya devam ediyor.
Yale Üniversitesi'nden Siyaset Bilimi ve Felsefe Profesörü Seyla Benhabib, Foreign Policy için "Erdoğan'ın akademiye açtığı savaşın ölümcül bedeli" başlıklı bir yazı kaleme aldı.
"Bilim insanları küçümseniyor"
Benhabib, yıkıcı depremlerin, "ülkede bilim insanları ile bilgi ve uzmanlığı küçümseme ve yok saymaya dayalı bir rejim arasındaki fay hattını da gün ışığına çıkardığını" savundu.
Benhabib, Bilim Akademisi üyesi Prof. Dr. Naci Görür'ün, Kahramanmaraş ve çevresine ilişkin yaptığı uyarılara atıfta bulunarak, "Erdoğan hükümeti bu sözlere kulak asmak yerine, müteahhitlere imar afları çıkararak güvenlik kurallarını görmezden gelmelerine ve inşaat kurallarını es geçmelerine izin verdi" diye yazdı.
Kanal İstanbul'a da değindi
Cumhuriyet'in aktardığına göre, Kanal İstanbul'a da değinilen makalede şu ifadeler kullanıldı: "Karadeniz'i Marmara Denizi'ne bağlaması önerilen kanala bilim insanları, mimarlar ve şehirciler, canlı türlerine, antik su yollarına ve İstanbul Boğazı ile yeni kanal arasında sıkışmış bir adaya dönüşecek olan İstanbul'un tarihi merkezine verebileceği ekolojik zarar nedeniyle yıllardır karşı çıkıyorlar. Ancak, Erdoğan'ın büyülü düşüncesi sadece inşaat projeleriyle sınırlı değil."
Erdoğan'ın, "ekonomik mantığının da bilimsel değerlendirmelerden aynı derecede uzak" olduğunun vurgulandığı yazıda, "Bu çılgınca inşaatı (Kanal İstanbul) finanse etmek için faiz oranlarını yıllarca düşük tuttu ve bu da Türk lirasının değerinin önemli ölçüde düşmesine yol açtı" ifadelerine yer verildi.