Finlandiya Cumhurbaşkanı Türkiye'ye geliyor: NATO üyeliği Nisan'da onaylanabilir

Rusya'nın Ukrayna'ya geçtiğimiz yıl açtığı savaşın ardından uzun yıllar sürdürdükleri tarafsızlık politikasını terk ederek NATO'nun kapısını çalan İsveç ve Finlandiya'nın ittifak gündemi devam ediyor. TASS'ın aktardığına göre, İngiliz haber Reuters, Türkiye'nin Finlandiya'nın NATO üyeliğini Temmuz'da onaylayacağını yazdı.

Türkiye, Finlandiya'nın Kuzey Atlantik Antlaşması üyeliğine ilişkin memorandum kapsamındaki taahhütlerini genel olarak yerine getirdiğine inanırken, İsveç'in taahhütlerini henüz yerine getirmediği için NATO'ya katılmaya hazır olmadığını vurguluyor.

İngiltere merkezli haber ajansı Reuters'ın iki Türk yetkiliye dayandırdığı habere göre, Ankara, seçimlerden önce Nisan ayı ortalarında Finlandiya'nın İttifak üyeliğini onaylayabilir.

Reuters'a konuşan iki Türk yetkili, Finlandiya'nın NATO teklifinin İsveç'inkinden bağımsız olarak değerlendirilmesinin planlandığını söyledi.

Niinisto, Türkiye'ye gelecek

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın yönetimi çarşamba günü TASS'a yaptığı açıklamada Finlandiyalı mevkidaşı Sauli Niinisto'nun 16-17 Mart tarihlerinde bir çalışma ziyareti için Türkiye'ye geleceğini söyledi. İki liderin Finlandiya'nın NATO üyeliğini ele alması bekleniyor.

Görüşmeler askıya alınmıştı

Türkiye daha önce İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya katılım başvurularına ilişkin üçlü görüşmeleri, Danimarkalı aşırı sağcı parti Hard Line'ın lideri Rasmus Paludan'ın Ocak ayında Stockholm'deki Türk Büyükelçiliği önünde bir Kuran-ı Kerim yakması ardından iptal etmişti.

İsveç ve Finlandiya'nın NATO süreci

Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından savaş korkusunun tırmandığı İsveç ve Finlandiya, geçen yıl NATO'ya katılmak için başvuruda bulundu ancak özellikle de İsveç Türkiye'nin itirazlarıyla karşılaştı.

Türkiye, Finlandiya'nın Kuzey Atlantik Antlaşması üyeliğine ilişkin mutabakat kapsamındaki taahhütlerini genel olarak yerine getirdiğine inanırken, Ankara İsveç'in mutabakat kapsamındaki taahhütlerini henüz yerine getirmediği için NATO'ya katılmaya henüz hazır olmadığını savunuyor.

Ankara, Stockholm'ü terör örgütü YPG/PKK'nın üyelerini barındırmakla suçluyor ve İsveç'in NATO üyeliğine yeşil ışık yakmak için bir adım olarak bu kişilerin iadesini talep ediyor.

Amerika Birleşik Devletleri ve diğer NATO ülkeleri, 11 Temmuz'da Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta yapılacak NATO zirvesinde iki İskandinav ülkesinin ittifaka üye olmasını umuyor.

Ankara Finlandiya'yı onaylayabileceğinin sinyalini vermiş olsa da, İsveç'in teklifine o zamana kadar yeşil ışık yakacağına dair hiçbir güvence vermemeye devam ediyor.

Dünya Haberleri