Filistinlilere istismardan 9 asker gözaltına alındı: Bakan işkencecilere 'kahramanlarımız' dedi

Ulusal Güvenlik Bakanı ve aşırı sağcı milletvekilleri, gözaltına alınan işkenceci askerleri desteklemek için işkence merkezine girdi. Maliye Bakanı ise askerlerin kahraman olarak muamele görmesi gerektiğini savundu.

İsrail’in güneyinde, Necef Çölü’nde bulunan Ortaçağ'dan kalma yöntemlerle işkence yapılan Sde Teiman gözaltı merkezinde Filistinli esirlere yönelik uygulanan işkenceler ülkenin gündemine oturdu.

Merkezde tutulan bir Filistinli esirin, anüsünde ciddi istismar izleriyle hastaneye kaldırılmasının ardından, askeri başsavcının talimatıyla başlatılan soruşturma kapsamında 9 asker gözaltına alındı.

İSTİSMARCI ASKERLER MÜFETTİŞLERE BİBER GAZI SIKTI

Soruşturmayı yürüten askeri polis müfettişleri, Sde Teiman’a gittiklerinde içerdeki askerlerle karşılaştı. Gözaltına alınan askerler, müfettişlere barikat kurarak ve biber gazı kullanarak engel olmaya çalıştı.

Bu arbede sırasında, gözaltına alınan 9 asker suçlamalarla sorguya çekilirken, 10. şüpheli ilk etapta gözaltına alınmadı.

AŞIRI SAĞCILAR AYAKLANDI

Gözaltı ve soruşturma süreci, İsrail’de büyük bir siyasi kargaşayı tetikledi. Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, askeri polisin gözaltı operasyonunu "utanç verici" olarak nitelendirerek, aşırı sağcı Yahudi Gücü partisinin destekçilerini Sde Teiman’a çağırdı.

Ben-Gvir, askeri polisin "ülkenin en iyi kahramanlarını" tutuklamasını eleştirerek, bu durumu hükümetin prestiji açısından bir skandal olarak değerlendirdi.

Protesto için Sde Teiman’a giden aşırı sağcı milletvekilleri arasında Miras Bakanı Amichay Eliyahu ve Dini Siyonizm partisi milletvekili Zvi Sukkot gibi isimler de bulunuyor. Bu grup, ellerinde İsrail bayraklarıyla işkence merkezine girdi. Destekçileri, askerlerin gözaltına alınmasını ve kötü muamele suçlamalarını protesto ederek, askeri polise karşı direniş gösterdi.

BAKANDAN 'KAHRAMAN' ÇIKIŞI

Maliye Bakanı Bezalel Smotrich de olaya ilişkin sosyal medya üzerinden sert açıklamalarda bulundu. Smotrich, askerlerin suçlular gibi değil, kahramanlar gibi muamele görmesi gerektiğini belirterek, hükümetin aşırı sağcı bloğu tarafından ordunun komuta kademesine yönelik eleştirilerin arttığını vurguladı.

Dünya Haberleri