Filistin Destekçileri Parlamento Çatısına Tırmandı, O Anlar Kamerada!

Avustralya Parlamento Binası'nda gerçekleşen protesto sonrası tutuklanan dört Filistin yanlısı aktivist ve bir senatörün istifası ülkede siyasi tartışmalara yol açtı.

Avustralya Parlamento Binası'nda gerçekleşen olayda, Filistin yanlısı dört protestocu, binanın çatısına tırmandıkları için tutuklandı. Aynı gün içinde iktidar partisi senatörü, hükümetin Filistin politikası nedeniyle istifa etti.

Canberra'daki bu olayda protestocular, yaklaşık bir saat boyunca çatıda durarak "Nehirden Denize, Özgür Filistin" sloganını taşıyan pankartlar açtılar, bu slogan Filistin yanlısı protestoların sıkça kullandığı bir ifade olarak biliniyor.

Protestocular, İsrail hükümetini savaş suçlarıyla suçladı ve "Unutmayacağız, affetmeyeceğiz ve direnmeye devam edeceğiz" mesajı verdi.

PARLAMENTO ALANINA GİRİŞLERİ YASAKLANDI

Polis ve güvenlik ekipleri, binanın ana girişindeki protesto gösterisi altında doğrudan yürünmemesi gerektiğini belirtirken, polisin çatıda protestocuları uzaklaştırmaya çalıştığı görüldü.

Avustralya Başkent Bölgesi polis sözcüsü, dört kişinin izinsiz girişle suçlandığını ve iki yıl boyunca parlamento alanına girmelerinin yasaklandığını söyledi.

Başbakan Anthony Albanese, protestoyu sert bir şekilde kınayarak "Sorumluların kanunun tam gücünü hissetmeleri gerekiyor. Barışçıl protestolar önemli olsa da bu durum barışçıl bir protesto değildi" dedi.

Avustralya'nın alt meclis Sözcüsü Milton Dick, güvenlik ihlalinin nasıl meydana geldiğine dair bir soruşturma başlatılacağını duyurdu.

AYNI GÜN SENATÖR İSTİFA ETTİ

Aynı gün içinde, iktidardaki İşçi Partisi'nden senatör Fatima Payman, hükümetin Filistin politikası konusunda aldığı bir karar nedeniyle partiden bağımsız olarak ayrıldı. Payman, basın toplantısında "Hükümetimizin tarihin en büyük adaletsizliklerinden birine duyarsız kalması, parti yönetimine karşı sorgulamama neden oldu" dedi.

Avustralya, çatışmada ateşkes çağrısı yapmasına rağmen şu anda Filistin devletini resmen tanımıyor. Dışişleri Bakanı Penny Wong, Mayıs ayında İsrail ve Filistin yetkilileri arasında resmi bir barış süreci tamamlanmadan önce bunu yapabileceklerini belirtti.

Dünya Haberleri