Ferhat Tunç'un iadesine Almanya'dan ret

Ferhat Tunç'un iadesine Almanya'dan ret
Sanatçı Ferhat Tunç’un istinabe yoluyla beyanlarına başvurulmasına dair mahkemenin talebini değerlendiren Almanya Darmstadt Savcılığı, ifade ve düşünce özgürlüğüne işaret ederek Türkiye'nin iade talebini reddetti.

Ferhat Tunç'un sosyal medya paylaşımları nedeniyle "Cumhurbaşkanına hakaret" iddiasıyla yargılandığı davanın 15’inci duruşması Büyükçekmece 14’üncü Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Tunç, yurt dışında olması nedeniyle duruşmaya katılmazken, avukatı Fatma Hopikoğlu ise mazeret bildirdi.

Gazete Duvar'ın Mezopotamya Ajansı'na dayandırdığı haberine göre mahkeme, bir önceki duruşmada istinabe (davanın görülmekte olduğu mahkemeye gönderilmek için başka bir yerde bulunan bir tanığın oradaki mahkeme tarafından ifadesinin alınması işlemi) yoluyla Tunç’un beyanlarına başvurulmasına dair yazdığı müzekkereye yanıt geldiğini paylaştı. Mahkeme yanıtta, Almanya Darmstadt Savcılığı'nın açıklamayı ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirdiği ve bu nedenle Ferhat Tunç’un beyanlarını almadığını aktardı.

Mahkeme, daha sonra ara kararını oluşturarak, önceki celsede yer verdiği sözkonusu talepten vazgeçti. Ancak mahkeme, Tunç hakkında verdiği yakalama kararının beklenmesine karar vererek, duruşmayı 12 Eylül’e erteledi.

Ne olmuştu?

Ferhat Tunç hakkında sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek "Cumhurbaşkanına hakaret" suçlamasıyla 2018'de dava açılmıştı. 10 ayrı tweetin yer aldığı iddianame, Büyükçekmece 7. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilmiş, davada 'örgüt propagandası' suçlamasıyla 1 yıl 11 ay 12 gün hapis cezası verilmişti. Almanya dönüşü havaalanında gözaltına alınan Tunç serbest bırakılmış, ardından hakkında tekrar yakalama kararı çıkarılmıştı.

Dünya Haberleri