Fas sınırında göçmen faciası: 23 ölü

Mültecilerin Fas'tan Kuzey Afrika'da bulunan İspanya toprağı Melilla'ya geçmeye çalıştığı esnada yaşanan kargaşa sonucu 23 kişi hayatını kaybetti.

Fas resmi televizyon kanalı, En-Nazur bölgesi kaynaklarından aktardığına göre, Melilla kentindeki sınır hattından İspanya'ya geçmeye çalışırken 5 mülteci daha hayatını kaybetti. Böylece yaşanan kargaşada ölenlerin sayısı 18'den 23'e çıkarken, onlarca mülteci de çeşitli şekillerde yaralandı. Yaralananlar arasında Fas güvenlik güçleri mensupları da bulunuyor.

Ayrıca sınır bölgesine baskın yapanların Sahra altı bölgesinden gelen Afrika kökenli kişiler olduğunu kaydeden Fas makamları, en az 130 mültecinin Melilla'ya geçtiğini belirtti.

Fas İnsan Hakları Derneği Başkanı: Ölü sayısı 29

Fas İnsan Hakları Derneği (AMDH) yerel başkanı Omar Naji, üyelerinin çok sayıda ağır yaralı insanın üst üste durduğunu gösteren görüntüler çektiğini söyledi.

Naji, İngiliz haber ajansı Reuters'a verdiği demeçte olaydan sonra ağır yaralı insanların saatlerce yerde bırakılması sonucunda arttığını ifade ederek açıklananın aksine hayatını kaybedenlerin sayısının 29 olduğunu ifade etti.

İspanyol Başbakan Sanchez'den açıklama

Diğer yandan İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, Brüksel'de düzenlediği basın toplantısında "İspanyol hükümeti adına, Fas hükümeti ile yaptığımız ve en iyi ilişkilere ve yakın iş birliğine duyulan ihtiyacı gösteren olağanüstü iş birliğine teşekkür etmek isterim. Maalesef bugün Melilla kentinde yaşananlarda da gördüğümüz gibi düzensiz göçe karşı mücadelede içişlerinin yakın iş birliğine ihtiyaç olduğu görülmüştür" dedi.

Batı Sahra sorunundan kaynaklanan ve 10 ay süren İspanya ile Fas arasındaki diplomatik kriz geçen nisan ayında sona ermiş ve iki ülke arasında normalleşme süreci başlamıştı.

Ne olmuştu?

Melilla Valiliği, cuma günü sabah saatlerinde sınırın Fas tarafında 1500'den fazla mültecinin toplandığını ve bunlardan 500'ünün saat 08.40 sıralarında sınıra akın ederek, kontrol noktasındaki kapıyı kırdığını duyurmuştu.

Ajanslar/halktv.com.tr Dış Haberler Servisi

Dünya Haberleri